Ο εθισμός στο διαδίκτυο αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου στους νέους

Σύμφωνα με νέα αποκαλυπτική έρευνα
06 Ιουνίου 2024 09:20
Ο εθισμός στο διαδίκτυο αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου στους νέους

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS Mental Health δείχνει ότι οι νέοι που βιώνουν εθισμό στο διαδίκτυο μπορεί να υποστούν σημαντικές αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου τους, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περεταίρω ενίσχυση των εθιστικών συμπεριφορών και πολλές ακόμη αρνητικές επιπτώσεις. Αυτή η ολοκληρωμένη μελέτη εξέτασε προηγούμενες έρευνες που χρησιμοποιούν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να διερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των περιοχών του εγκεφάλου σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με εθισμό στο διαδίκτυο.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο επηρεάζει διάφορα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο των νέων, παρουσιάζοντας αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν σε κατάσταση ηρεμίας. Αντίθετα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της λειτουργικής συνδεσιμότητας εντός του δικτύου εκτελεστικού ελέγχου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.Αυτές οι νευρολογικές αλλαγές συνδέονται με συμπεριφορές και τάσεις εθισμού μεταξύ των εφήβων.

Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε συναφείς αλλαγές στη συμπεριφορά που επηρεάζουν την ψυχική υγεία, τη γνωστική ανάπτυξη, τις διανοητικές ικανότητες και τον σωματικό συντονισμό. Η ανασκόπηση περιελάμβανε 12 μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 2013 και 2023, στις οποίες συμμετείχαν 237 έφηβοι ηλικίας 10 έως 19 ετών, με επίσημα διαγνωσμένο εθισμό στο διαδίκτυο.

Ο Max Chang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας Great Ormond Street του UCL (GOS ICH), τόνισε την ευπάθεια του εγκεφάλου των εφήβων κατά τη διάρκεια αυτού του κρίσιμου αναπτυξιακού σταδίου. Ο Chang επεσήμανε ότι τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν πώς ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές συμπεριφορικές και αναπτυξιακές προκλήσεις, όπως δυσκολία στη διατήρηση σχέσεων, ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες, μέχρι διαταραχές στον ύπνο.

Ο Chang και οι συνεργάτες του ελπίζουν τώρα ότι τα ευρήματά τους θα ενισχύσουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εθισμός στο διαδίκτυο διαταράσσει τη συνδεσιμότητα των δικτύων του εγκεφάλου στην εφηβεία, επιτρέποντας αποτελεσματικότερη και πιο έγκαιρη παρέμβαση από τους γονείς. Γενικότερα, η εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τα πρώιμα σημάδια του εθισμού στο διαδίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει ζωτικής σημασίας προληπτικό μέτρο.

Από την πλευρά της, η συνεπικεφαλής συγγραφέας Irene Lee, επίσης από το GOS ICH, αναγνώρισε τα οφέλη της χρήσης του διαδικτύου, αλλά τόνισε τη σημασία της διατήρησης μιας ισορροπίας. Η Lee συμβούλευσε τους νέους να θέτουν λογικά όρια στη χρήση του διαδικτύου, για να αποφύγουν τις αρνητικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Tags: