Έρευνα αποκαλύπτει ότι πλέον το 100% των ανδρών μπορεί να έχει μικροπλαστικά στους όρχεις

Ίσως εξηγεί γιατί εδώ και δεκαετίες υπάρχει μείωση στην ποσότητα των σπερματοζωαρίων
21 Μαΐου 2024 14:43
Έρευνα αποκαλύπτει ότι πλέον το 100% των ανδρών μπορεί να έχει μικροπλαστικά στους όρχεις

Τρομακτικά και άκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποκαλύπτοντας πως πλέον το 100% των ανδρών ενδέχεται να έχει μικροπλαστικά στους όρχεις. Μάλιστα, αυτό φαίνεται να δίνει επιτέλους μια απάντηση για το πρόβλημα της μείωσης στην ποσότητα των σπερματοζωαρίων που έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο όρος “μικροπλαστικά” εφευρέθηκε μόλις πριν 20 χρόνια, ωστόσο σήμερα βρίσκονται σε κάθε κομμάτι του πλανήτη μας. Η πλαστική ρύπανση έχει διεισδύσει απλά παντού, από το Έβερεστ μέχρι τα βάθη των ωκεανών. Έτσι, λοιπόν, οι άνθρωποι εκτίθενται στα μικροπλαστικά μέσω της τροφής, του νερού και του αέρα και τα σωματίδια αυτά μπορούν να κατακάθονται στους ιστούς, προκαλώντας ενδεχομένως φλεγμονές και άλλα προβλήματα υγείας.

Πρόσφατα ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στο αίμα των ανθρώπων, ενώ έχουν ανακαλυφθεί τόσο στο πόσιμο νερό όσο και στον αέρα που εισπνέουμε.

Τώρα, η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Toxicological Sciences αποκάλυψε την παρουσία μικροπλαστικών και στους ανθρώπινους όρχεις. Η πρωτοποριακή αυτή μελέτη περιελάμβανε την εξέταση 23 ανθρώπινων όρχεων και 47 όρχεων σκύλων, αποκαλύπτοντας ρύπανση από μικροπλαστικά σε ΟΛΑ τα δείγματα που εξετάστηκαν.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ στα ανθρώπινα δείγματα, που μελετήθηκαν μετά θάνατον, δεν ήταν δυνατή η άμεση μέτρηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, τα δείγματα των σκύλων παρουσίασαν σαφή συσχέτιση. Οι όρχεις με υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από PVC παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Βέβαια, ακόμη δεν είναι σίγουρο ότι οι ευθύνες μπορούν να αποδοθούν εκεί, αφού η μελέτη αυτή απλά αναδεικνύει μια πιθανή σχέση μεταξύ των μικροπλαστικών και της μειωμένης παραγωγής σπέρματος και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί μια οριστική αιτιώδης σχέση.

Όπως και να ‘χει όμως, η ανακάλυψη μικροπλαστικών στα ανθρώπινα αναπαραγωγικά όργανα έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποδεικνύουν ότι πλέον υπάρχει σοβαρό θέμα ευρείας μόλυνσης. Πέρα από τα προαναφερθέντα παραδείγματα, μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί στο παρελθόν μέχρι και στον πλακούντα και στο μητρικό γάλα, εγείροντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να προκαλέσουν κυτταρικές βλάβες, αλλά η πλήρης έκταση των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία παραμένει αβέβαιη.

Ο καθηγητής Xiaozhong Yu από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, επικεφαλής της έρευνας, εξέφρασε την έκπληξή του για τα αποτελέσματα, ιδίως για τα υψηλά επίπεδα πολυαιθυλενίου και PVC στους ανθρώπινους όρχεις. Η μελέτη απαιτεί λοιπόν επείγουσα προσοχή για τις πιθανές επιπτώσεις της μόλυνσης από μικροπλαστικά στην υγεία, ιδίως για τις νεότερες γενιές που εκτίθενται πλέον σε πρωτοφανή επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης από πλαστικά.