Μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό: Ένας εύκολος τρόπος να τα αφαιρέσετε

Τι έδειξαν τα πειράματα
05 Μαρτίου 2024 10:56
Μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό: Ένας εύκολος τρόπος να τα αφαιρέσετε

Τα μικροπλαστικά συσσωρεύονται στο σώμα μας και δυστυχώς μία από τις πηγές μόλυνσης είναι το νερό που πίνουμε. Τώρα όμως, ερευνητές από τα Guanhzhou Medical University και Jinan University στην Κίνα, βρήκαν έναν εύκολο τρόπο να τα αφαιρέσουμε.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν μικροπλαστικά και νανοπλαστικά (NMPs) στο νερό πριν να το βράσουν και έπειτα το φίλτραραν. Βρήκαν λοιπόν πως το 90% των NMPs είχε αφαιρεθεί με το βράσιμο και φιλτράρισμα του νερού, αν και τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με τη σκληρότητα του νερού.

Αυτή η απλή στρατηγική βρασίματος του νερού, μπορεί να “απολυμάνει” τα NMPs από το οικιακό νερό βρύσης και έχει τη δυναμική να μειώσει χωρίς κόπο την πρόσληψη NMPs μέσω της κατανάλωσης νερού.

Πώς όμως λειτουργεί αυτό ακριβώς; Καθώς θερμαίνεται το νερό, δημιουργεί φυσικά άλατα κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο. Σίγουρα θα τα έχετε δει στο εσωτερικό των βραστήρων σας, ως μία σκληρή, λευκή απόθεση ιζημάτων στη βάση. Αυτό το υλικό λοιπόν σχηματίζεται γύρω από την επιφάνεια των πλαστικών καθώς αλλάζει η θερμοκρασία και καθώς το ανθρακικό ασβέστιο διαχωρίζεται από το νερό, παγιδεύει τα πλαστικά κομμάτια σε μία κρούστα.

Το να πίνουμε βρασμένο νερό, είναι προφανώς μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μειώσουμε την παγκόσμια έκθεση σε NMPs. Η κατανάλωση βρασμένου νερού όμως συχνά θεωρείται μία τοπική παράδοση και επικρατεί μόνο σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

 Η ομάδα των ερευνητών θέλει να ενθαρρύνει περισσότερη έρευνα για το πώς το βρασμένο νερό μπορεί να κρατήσει τα τεχνητά υλικά μακριά από το σώμα μας και πιθανώς να αντιμετωπίσει μερικές ανησυχητικές επιπτώσεις των μικροπλαστικών που τώρα μαθαίνουμε.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μία εφικτή στρατηγική για τη μείωση της ανθρώπινης έκθεσης στα NMPs και θέτουν τις βάσεις για περαιτέρω έρευνα με πολύ μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology Letters.