Εισπνέουμε το ανάλογο μίας πιστωτικής κάρτας σε μικροπλαστικά κάθε εβδομάδα

Σε ποιο σημείο του αναπνευστικού συγκεντρώνονται;
02 Ιουλίου 2023 09:08
Εισπνέουμε το ανάλογο μίας πιστωτικής κάρτας σε μικροπλαστικά κάθε εβδομάδα

Μία νέα έρευνα αναγνώρισε ποια μέρη του αναπνευστικού μας γεμίζουν με μικροπλαστικά καθώς εισπνέουμε περίπου 16.2 μικροσκοπικά κομμάτια κάθε ώρα ή αν θέλετε, μία ολόκληρη πλαστική πιστωτική κάρτα μπαίνει στο αναπνευστικό μας κάθε εβδομάδα. Όλα αυτά, χωρίς να υπολογίσουμε την ποσότητα που τρώμε και πίνουμε, καθώς τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον παντού, ακόμα και στις φλέβες μας. Δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε και δεν καταλαβαίνουμε ακόμα τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας.

Για πρώτη φορά το 2022, έρευνες βρήκαν μικροπλαστικά βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων, εγείροντας ερωτήσεις για σοβαρούς κινδύνους υγείας. – Mohammad Islam, University of Technology, Σίδνεϊ Αυστραλίας

Χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο δυναμικής ροής, οι επιστήμονες ερεύνησαν πώς τα μικροπλαστικά κινούνται στο ανώτερο μέρος του αναπνευστικού μας υπό διαφορετικές συνθήκες αναπνοής. Αποκαλύφθηκε πως τα μεγαλύτερα μικροπλαστικά (5.56microns) τείνουν να κολλάνε στο ανώτερο τμήμα του αεραγωγού, κυρίως στη ρινική κοιλότητα και στο λαιμό.

Ενώ τα μικροπλαστικά δεν είναι άμεσα τοξικά, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους, ειδικότερα όταν υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σώμα μας. Έρευνες έχουν δείξει πως τα πλαστικά τείνουν να προσελκύουν πιθανώς επικίνδυνους οργανισμούς, όπως ιούς, τοξικά μόρια ή βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά.

Κατανοώντας ακριβώς πού βρίσκονται τα μικροπλαστικά στο σώμα μας, είναι ένα σημαντικό βήμα για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει όταν βρίσκονται εκεί. Επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να δημιουργήσουν ένα μοντέλο για να εξετάσουν την κίνηση των μικροπλαστικών στα πνευμόνια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Physics of Fluids.