Στα μαχαίρια Scarlett Johansson και OpenAI!

Χρησιμοποιήσαν τη φωνή της δίχως άδεια
21 Μαΐου 2024 13:08
Στα μαχαίρια Scarlett Johansson και OpenAI!

Διαμάχη που μπορεί να φτάσει μέχρι και στα δικαστήρια ξέσπασε μεταξύ της πασίγνωστης ηθοποιού Scarlett Johansson και της OpenAI, της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η ηθοποιός αποκάλυψε ότι η OpenAI της ζήτησε να δώσει τη φωνή της για το ChatGPT. Η Scarlett για προσωπικούς λόγους αρνήθηκε, αλλά παρόλα αυτά η OpenAI την αγνόησε και αποφάσισε να δημιουργήσει μια φωνή που ακουγόταν σχεδόν ολόιδια με αυτή της ηθοποιού, ονομάζοντάς την ‘Sky’.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόσωπος της ηθοποιού παραχώρησε την εξής δήλωσή της στα μέσα:

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλαβα μια προσφορά από τον Sam Altman, ο οποίος ήθελε να με προσλάβει για να δώσω τη φωνή μου στο ChatGPT 4o. Μου είπε ότι ένιωθε ότι με το να δώσω τη φωνή μου στο σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των δημιουργών και να βοηθήσω τους καταναλωτές να νιώσουν άνετα με τη σεισμική αλλαγή που αφορά τους ανθρώπους και την τεχνητή νοημοσύνη. Είπε ότι ένιωθε ότι η φωνή μου θα ανακουφίσει τους ανθρώπους. 

Μετά από πολλή σκέψη και για προσωπικούς λόγους, αρνήθηκα την προσφορά. Εννέα μήνες αργότερα, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και το ευρύ κοινό παρατήρησαν πόσο πολύ έμοιαζε η φωνή του συστήματος με όνομα «Sky» με την δική μου.

Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα, θύμωσα και δεν μπορούσαν να πιστέψω ότι ο κ. Altman θα ενσωμάτωνε μια φωνή που ακουγόταν τόσο τρομακτικά παρόμοια με τη δική μου, σε βαθμό που οι πιο στενοί μου φίλοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορά. Ο κ. Altman υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter μια μόνο λέξη «her» - μια αναφορά στην ταινία στην οποία έδωσα τη φωνή μου σε ένα σύστημα συνομιλίας, τη Samantha, η οποία συνάπτει στενή σχέση με έναν άνθρωπο.

Δύο ημέρες πριν κυκλοφορήσει το demo του ChatGPT 4o, ο κ. Altman επικοινώνησε με τον ατζέντη μου, ζητώντας μου να το ξανασκεφτώ. Πριν προλάβουμε να μιλήσουμε, το σύστημα είχε κυκλοφορήσει.

Σε μια εποχή που όλοι μας παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία του προσώπου μας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που χρήζουν απόλυτης σαφήνειας. Αναμένω την επίλυση του θέματος με διαφάνεια και την ψήφιση της κατάλληλης νομοθεσίας που θα συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας των ατομικών μας δικαιωμάτων».

Για την ιστορία, ο Sam Altman, CEO της OpenAI έχει αποκαλύψει δημόσια πως θαυμάζει τη δουλειά της Johansson. Συγκεκριμένα, έχει πει ότι η ταινία Her, στην οποία η Johansson έχει το ρόλο μιας AI voice assistant, είναι η αγαπημένη του. Μάλιστα, μετά την παρουσίαση των νέων λειτουργιών του ChatGPT την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευσε τη λέξη «her» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, προφανώς αναφερόμενος στο demo που παρουσίασε η εταιρία, στο οποίο η βοηθός ακουγόταν σχεδόν ακριβώς όπως η Johansson.

Βέβαια, ο Altman αρνήθηκε πως αυτό έγινε σκόπιμα, δηλώνοντας στο The Verge:

Η φωνή της Sky δεν είναι της Scarlett Johansson και ποτέ δεν επιδιώχθηκε να μοιάζει με τη δική της. Επιλέξαμε την voice actor για τη φωνή της Sky πριν από οποιαδήποτε επαφή με την κα.Johansson. Από σεβασμό προς την κα.Johansson, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή της Sky στα προϊόντα μας. Εκφράζουμε τη λύπη μας στην κα.Johansson για το γεγονός ότι δεν επικοινωνήσαμε καλύτερα.

Για την ώρα δεν ξέρουμε αν η Johansson θα συμβιβαστεί με την αφαίρεση της φωνής ή να θα επιδιώξει να ακολουθήσει το νομική οδό.