Τα Windows 11 θα φωτογραφίζουν και θα θυμούνται όλα όσα κάνετε – Αντιδράσεις για τη νέα AI λειτουργία τους

Δεν άρεσε ιδιαίτερα η ιδέα της Microsoft
21 Μαΐου 2024 11:13
Τα Windows 11 θα φωτογραφίζουν και θα θυμούνται όλα όσα κάνετε – Αντιδράσεις για τη νέα AI λειτουργία τους

Πριν μερικές ώρες η Microsoft παρουσίασε το μέλλον των Windows, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα προηγμένα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, η «νέα εποχή» των Windows υπολογιστών σύμφωνα με την εταιρία θα έρθει χάρη στο Copilot+, ένα σύνολο χαρακτηριστικών που θα είναι διαθέσιμο μόνο στα συστήματα που περιλαμβάνουν NPU chip με τουλάχιστον 40 TOPS απόδοση.

Κατά τη διάρκειά της παρουσίασής της, η Microsoft αποκάλυψε το νέο Surface Pro που θα έρχεται με OLED οθόνη και το Snapdragon X chip, καθώς και το Surface Laptop 7 που αλλάζει σχεδιασμό και έρχεται επίσης με το ίδιο Arm αρχιτεκτονικής chip. Μελλοντικά αναμένονται επεξεργαστές και από την Intel και την AMD που θα περιλαμβάνουν ενσωματωμένο NPU για να επιταχύνει τις διάφορες AI λειτουργίες.

Τι θα μπορεί να κάνει ένας Copilot+ υπολογιστής;

  • Χάρη στη Recall λειτουργία θα θυμάται όλα όσα κάνει και βλέπει ο χρήστης.
  • Η Copilot AI θα μπορεί να βλέπει και να αναγνωρίζει ότι βλέπετε και κάνετε στην οθόνη σας.
  • Θα μπορεί να μεταφράζει κάθε τι που ακούγεται σε πραγματικό χρόνο με τα Live Caption translations.
  • Θα μπορεί να αναβαθμίζει κάθε βίντεο με το Auto Super Resolution.
  • Θα μπορεί να παράγει εικόνες και κείμενο με το Cocreator
  • Θα έχει πιο προηγμένα Windows Studio Effects

Πιο συγκεκριμένα όμως, τι κάνει το Recall; Στα Copilot+ AI PCs θα τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο μια AI που θα φωτογραφίζει και θα θυμάται όλα όσα κάνετε και όλα όσα βλέπετε στον υπολογιστή σας ανεξαρτήτως προγράμματος. Τι σημαίνει αυτό; Τα Windows θα καταγράφουν και θα θυμούνται κάθε μήνυμα που στείλατε σε οποιαδήποτε εφαρμογή, κάθε αναζήτηση που κάνατε στο διαδίκτυο, κάθε βίντεο που είδατε, κάθε πρόγραμμα που ανοίξατε, κάθε λέξη που πληκτρολογήσατε.

Έτσι, τα Windows θα αποκτήσουν ένα timeline στο οποίο οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν scroll back στο χρόνο για να βλέπουν διάφορες ενέργειές τους που η AI κατέγραψε ή ακόμη και να ρωτήσουν την AI για πράγματα που είδε.

Για παράδειγμα, αν συνομιλούσαν με κάποιον στο WhatsApp και ανέφερε τυχαία μια λίστα ταινιών που ήθελε να δει, πληκτρολογώντας για παράδειγμα: «δείξε μου αυτή τη λίστα ταινιών που η Σάρα είπε ότι ήθελε να δει», η AI των Windows θα εμφανίζει εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή που γινόταν αυτή η συνομιλία.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το εξής: Αν κάνετε την αναζήτηση τη λέξη «δεινόσαυροι» στο Google, η AI θα θυμάται και θα μπορεί να σας δείξει στο timeline αυτό κάθε φορά όπου περιεχόμενο σχετικά με τους δεινόσαυρους εμφανίστηκε στην οθόνη σας.

Το Recall θα μπορεί να καταλάβει και τι υπάρχει κάθε στιγμή στην οθόνη σας και θα προσπαθεί να παρέχει χρήσιμες προτάσεις. Για παράδειγμα, αν βλέπετε μια εικόνα σε μια ιστοσελίδα, το Recall θα εμφανίζει υποδείξεις για να επεξεργαστείτε αυτή τη φωτογραφία με ένα μόνο κλικ. Θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να συγκρίνετε δύο έγγραφα ή άρθρα που έχετε ανοιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.

Αναμενόμενα, στα social media υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Ο επικεφαλής της Tesla και SpaceX και ιδιοκτήτης του X και πολλών ακόμη εταιριών τεχνολογίας, Elon Musk, τόνισε πως το μέλλον που παρουσίασε η Microsoft είναι δυστοπικό, σα να βγήκε από επεισόδιο του Black Mirror. Παράλληλα, ο γνωστός λογαριασμός ‘vx-underground’στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X που ειδικεύεται σε θέματα κυβερνοασφαλείας, παρομοίασε το Recall με λογισμικό κατασκοπείας.

Παρακάτω θα βρείτε τα εν λόγω posts και αντιδράσεις από διάφορους ακόμη χρήστες.