"Η επένδυση της Microsoft στην Apple ήταν ότι πιο τρελό έχουμε κάνει"

Δηλώσεις του Steve Ballmer
26 Οκτωβρίου 2015 09:02

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο Bloomberg, ο πρώην CEO της Microsoft και νυν ιδιοκτήτης των Los Angeles Clippers, Steve Ballmer, αναφέρθηκε στην ιστορική επένδυση της Microsoft στην Apple το 1997 ως “ότι πιο τρελό έχουμε κάνει”.

Τότε η Apple βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεoκοπίας και η Microsoft συμφώνησε να επενδύσει $150 εκατομμύρια στις μετοχές της Apple, δίνοντας έτσι χρόνο στην εταιρία του Cupertino να καινοτομήσει και να καταλήξει εντέλει ως το πιο πολύτιμο brand του κόσμου. Η συμφωνία συντέλεσε στη μεγαλύτερη αναγέννηση εταιρίας στην tech βιομηχανία που έχει επιτευχθεί. Μέρος της προέβλεπε και συμφωνία για τις πατέντες, ενώ η Microsoft είχε υποσχεθεί πενταετή υποστήριξη για τα Office σε MAC, με την Apple να υπόσχεται να κάνει τον Internet Explorer τον default browser στα MAC για την ίδια χρονική περίοδο.

Έκαναν τρομερή δουλειά. Είναι μια εταιρία που έκανε τρομερή δουλειά. Αν πας πίσω στο 1997, όταν γύρισε ο Steve, όταν ήταν σχεδόν χρεoκοπημένοι, κάναμε μια επένδυση στην Apple ως μέρος του διακανονισμού μιας μήνυσης. Εμείς, η Microsoft, κάναμε μια επένδυση. Κατά κάποιο τρόπο μπορείς να πεις πως ήταν ότι πιο τρελό είχαμε κάνει. Αλλά ξέρετε, πήρανε το ίδρυμα των μεγάλων καινοτομιών, λίγα μετρητά και την κάνανε την πιο πολύτιμη εταιρία του κόσμου” δήλωσε ο Ballmer.

Αν και η συμφωνία αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους οπαδούς της Apple, ομολογουμένως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Steve Jobs, αφού έβαλε τέλος στην καταστροφική ανταλλαγή μηνύσεων πατεντών, ενώ η εισροή μετρητών έδωσε χώρο στην Apple να αναπνεύσει και να επικεντρωθεί σε νέα προϊόντα. Ο Jobs είχε δηλώσει τότε πως “πρέπει να απαλλαγούμε από τη νοοτροπία πως για να κερδίσει η Apple, πρέπει να χάσει η Microsoft”.