Ο Bill Gates ετοιμάζει ένα πυρηνικό εργοστάσιο νέας γενιάς

Ξεκινάει την κατασκευή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο
20 Μαρτίου 2024 10:47
Ο Bill Gates ετοιμάζει ένα πυρηνικό εργοστάσιο νέας γενιάς

Η TerraPower, μία εταιρία που συνίδρυσε ο Bill Gates, ξεκινάει την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας νέας γενιάς στο Wyoming των ΗΠΑ. Το εργοστάσιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030. Η Terra Power έχει συγκεντρώσει $1 δισεκατομμύριο από επενδυτές και αυτό που ξεχωρίζει σε αυτό το νέας γενιάς πυρηνικό εργοστάσιο, είναι πως χρησιμοποιεί υγρό νάτριο αντί για νερό, για να ψύξει τους Natrium αντιδραστήρες, κάτι που μειώνει το κόστος λειτουργίας.

Όταν χρησιμοποιείς υγρό νάτριο ως ψυκτικό μέσο αντί για νερό, αλλάζει το παιχνίδι. Τα εργοστάσια Natrium θα κοστίζουν το μισό από αυτά που χρησιμοποιούν νερό και προχωράμε το project αρκετά επιθετικά. – Chris Levesque, CEO της TerraPower

Ο Bill Gates ίδρυσε την TerraPower το 2006 και έκτοτε είναι Πρόεδρος της εταιρίας. Σκοπός της είναι να προσφέρει στον κόσμο μία πιο φθηνή, ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον μορφή της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Natrium αντιδραστήρας αναμένεται να κοστίσει $4 δισεκατομμύρια, με περίπου το μισό κόστος να καλύπτεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Ο αντιδραστήρας παράγει 345 megawatts ενέργειας και μπορεί να φτάσει τα 500MW για περισσότερο από πεντέμιση ώρες αν χρειαστεί, κάτι που ισοδυναμεί με την παροχή ηλεκτρισμού σε 400.000 σπίτια. Σκοπός της TerraPower είναι να έχει σε λειτουργία πέντε Natrium αντιδραστήρες μέχρι το 2035.