Αναπηρική καρέκλα που ανεβαίνει σκάλες

Αναπτύχθηκε από φοιτητές
18 Οκτωβρίου 2015 09:51
Αναπηρική καρέκλα που ανεβαίνει σκάλες

Μια ηλεκτρική αναπηρική καρέκλα η οποία μπορεί να ανέβει και να κατέβει σκάλες, ανέπτυξαν 10 φοιτητές Μηχανολογίας του Swiss Federal Institute of Technology στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Η Scalevo Wheelchair όπως ονομάζεται, ενσωματώνει δύο ερπύστριες από καουτσούκ στο κάτω μέρος της καρέκλας, οι οποίες αναλαμβάνουν δράση με το πάτημα ενός κουμπιού, επιτρέποντας στο χρήστη να ανέβει σκάλες. Η κίνηση σε επίπεδο έδαφος παραμένει υπόθεση δύο τροχών, αλλά στην περίπτωση που ο χρήστης θέλει να ανέβει σκάλες, οι ερπύστριες προσαρμόζονται στην κλίση τους και “σκαρφαλώνουν” ουσιαστικά προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν πως το σύστημα είναι απόλυτα ασφαλές, ακόμα και αν οι σκάλες είναι ανομοιόμορφες, με σπασίματα ή ακόμα κι αν δεν έχουν το ίδιο ύψος μεταξύ τους. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να γλιστρήσουν, αφού είναι κατάλληλες για ανάβαση σε γυαλί, μέταλλο, ξύλο, μάρμαρο και πολλά ακόμα υλικά. Οι ερπύστριες είναι τόσο προσαρμόσιμες και άνετες, που ο χρήστης απλά αισθάνεται πως ανεβαίνει σε μία ράμπα, ενώ όλος ο μηχανισμός ευθυγράμμισης είναι αυτόματος, χωρίς να χρειάζεται περίπλοκους χειρισμούς.

Οι δέκα μήνες που χρειάστηκαν για την ανάπτυξη του project, περιείχαν εκτεταμένα tests, στα οποία η καρέκλα κατάφερε να ανέβει διαφόρων ειδών σκάλες με κλίση 17 έως 34 μοιρών, σχεδόν όλες τις κλίσεις σκαλών που υπάρχουν δηλαδή. Οι φοιτητές υποστηρίζουν πως όταν καταφέρουν να διαθέσουν την καρέκλα στην αγορά, δε θα στοιχίζει πολύ παραπάνω από μία συμβατική αναπηρική ηλεκτρική καρέκλα.