“Πόλεμος“ Elon Musk και OpenAI

Ποιος είναι ο ψεύτης;
06 Μαρτίου 2024 10:41
“Πόλεμος“ Elon Musk και OpenAI

Ο Elon Musk έχει μηνύσει την OpenAI, κατηγορώντας την πως έχει παραβιάσει τη μη-κερδοσκοπική αποστολή της και κυνηγάει τα κέρδη. Πριν την εκδίκαση της υπόθεσης όμως, η OpenAI πέρασε στην αντεπίθεση και με ένα blog post κατηγορεί τον Musk πως ήταν αυτός που ήθελε να συγχωνεύσει την εταιρία με την Tesla και ο ίδιος είχε σχεδιάσει μία μετάβαση σε κερδοσκοπική μορφή.

Η OpenAI πρόσφερε ως αποδείξεις για τα λεγόμενά της, ορισμένα παλιά emails από την περίοδο 2015 έως 2018, όταν ο Musk εμπλεκόταν ακόμα στην εταιρία.

Όταν η OpenAI δημιουργήθηκε το 2015, ανακοίνωσε πως έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση $1 δισεκατομμυρίου. Ωστόσο φαίνεται πως ο Musk ήταν αυτός που προώθησε αυτό το νούμερο, τη στιγμή που η OpenAI είχε διασφαλίσει μόλις $45 εκατομμύρια από τον ίδιο και επιπλέον $90 εκατομμύρια από άλλους επενδυτές.

Πρέπει να πούμε ένα νούμερο πολύ μεγαλύτερο από $100 εκατομμύρια για να μη φανούμε απελπισμένοι. Νομίζω πως πρέπει να πούμε πως ξεκινάμε με $1 δις. Εγώ θα καλύψω ό,τι δεν προσφέρει κάποιος άλλος.

Το 2017 η ηγεσία της OpenAI κατάλαβε πως χρειάζεται δισεκατομμύρια δολάρια, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ. Τότε, ξεκίνησαν και οι συζητήσεις για μετάβαση σε μία κερδοσκοπική μορφή. Ο Elon Musk ήθελε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, έλεγχο του συμβουλίου των διευθυντών και να αναλάβει το ρόλο του CEO. Ωστόσο η OpenAI θεώρησε πως το να παραχωρήσει τον απόλυτο έλεγχο σε ένα άτομο, ερχόταν σε αντίθεση με την αποστολή της. Όταν δε συμφώνησαν, ο Musk απέσυρε τη χρηματοδότησή του.

Με ένα email το 2018 πρότεινε την προσχώρηση της OpenAI στην Tesla για να συνεχίσει να προσφέρει χρηματοδότηση.

Με τη μήνυσή του ο Musk θέλει να αναγκάσει την OpenAI να κάνει την έρευνα και την τεχνολογία της AI διαθέσιμη στο κοινό, καθώς και να την αποτρέψει από το να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για το οικονομικό κέρδος της Microsoft και οποιουδήποτε άλλου οργανισμού ή ατόμου.

Ο Musk απάντησε στο post της OpenAI λακωνικά, δηλώνοντας με νόημα πως πρέπει να αλλάξει όνομα και να μην αποκαλείται πλέον Open.