Στα δικαστήρια η Apple για τα 5GB του iCloud

Νέα μαζική αγωγή
03 Μαρτίου 2024 10:27
Στα δικαστήρια η Apple για τα 5GB του iCloud

Μια νέα ομαδική αγωγή κατατέθηκε εναντίον της Apple, κατηγορώντας τον tech κολοσσό για τις τιμές και τις πρακτικές που αφορούν την υπηρεσία αποθήκευσης iCloud. Η αγωγή αυτή, την οποία έφερε στα φώτα της δημοσιότητας το Bloomberg Law, υποστηρίζει ότι η Apple χειραγωγεί το ανταγωνιστικό τοπίο, επιτρέποντας αποκλειστικά στο iCloud να διαχειρίζεται τα αντίγραφα ασφαλείας στις συσκευές της. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι τα 5GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου που παρέχονται με το iCloud είναι ανεπαρκή για τους περισσότερους χρήστες, αναγκάζοντάς τους να αγοράζουν πρόσθετα πακέτα αποθήκευσης. Η στρατηγική αυτή, ισχυρίζονται, αναδεικνύει την πρόθεση της Apple να εκμεταλλευτεί τις ανάγκες αποθήκευσης της βάσης των χρηστών της για το κέρδος.

Ο ισχυρισμός βασίζεται στο γεγονός ότι η Apple έχει διατηρήσει το όριο του δωρεάν αποθηκευτικού χώρου του iCloud στα 5GB από τη στιγμή που ο Steve Jobs παρουσίασε την υπηρεσία το μακρινό πλέον 2011, χωρίς καθόλου προσαρμογές από τότε, παρά την αύξηση των αναγκών αποθήκευσης με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, το όριο αυτό είναι πολύ περιοριστικό για τους κατόχους iPhone, την ώρα που το iCloud είναι η μοναδική τους επιλογή για ολοκληρωμένα αντίγραφα ασφαλείας, καταπνίγοντας έτσι τον ανταγωνισμό και τις επιλογές για λύσεις αποθήκευσης στο cloud. Φυσικά, η Apple επιτρέπει στους χρήστες την ελευθερία να χρησιμοποιούν άλλες cloud υπηρεσίες για ορισμένους τύπους αρχείων, όπως φωτογραφίες και βίντεο. Ωστόσο, επιβάλλει τη χρήση του iCloud για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συγκεκριμένων κρίσιμων τύπων αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων της συσκευής και των δεδομένων των εφαρμογών.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν επίσης ότι οι περιοριστικές πρακτικές της Apple εμποδίζουν άλλους παρόχους υπηρεσιών cloud αποθήκευσης να προσφέρουν κάποια ολοκληρωμένη ανταγωνιστική λύση, εξασφαλίζοντας έτσι εξ ορισμού την κυριαρχία της Apple στην αγορά. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία τεχνική εξήγηση ή κάποιο ζήτημα ασφαλείας πίσω από την επιμονή της Apple να χρησιμοποιεί το iCloud για αυτούς τους συγκεκριμένους τύπους αρχείων, παρά μόνο για να περιορίσει τον ανταγωνισμό και να προωθήσει τη δική της υπηρεσία.

Επικεφαλής της αγωγής είναι η δικηγορική εταιρεία Hagens Berman, γνωστή για τη συμμετοχή της σε αρκετές υψηλού προφίλ ομαδικές αγωγές κατά της Apple, συμπεριλαμβανομένης μιας που οδήγησε σε συμβιβασμό ύψους 560 εκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με τον καθορισμό των τιμών των Apple Books. Να σημειωθεί πως τα άτομα που έχουν αγοράσει αποθηκευτικό χώρο στο iCloud και σκέφτονται να συμμετάσχουν στην αγωγή μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και μια φόρμα συμμετοχής στον ιστότοπο της Hagens Berman.