Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο είναι παχύσαρκοι

Πρόκειται για επιδημία
02 Μαρτίου 2024 10:45
Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο είναι παχύσαρκοι

Οι παχύσαρκοι ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο, με τα νούμερα τα τετραπλασιάζονται σε σχέση με το 1990. Η νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μιλάει ξεκάθαρα για μία επιδημία, με έναν στους οκτώ ανθρώπους από ολόκληρο τον πληθυσμό της Γης να υποφέρει από παχυσαρκία. Τα νούμερα είναι μεγαλύτερα στις φτωχότερες χώρες, ενώ ανησυχητικός είναι και ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους, καθώς ξεπερνάει το ρυθμό των ενηλίκων.

Το 1990 υπήρχαν μόνο 226 εκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες, έφηβοι και παιδιά, ενώ το 2022 το νούμερο αυτό αυξήθηκε στα 1.038 εκατομμύρια. Οι επιστήμονες παραδέχονται πως η αύξηση αυτή ήρθε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένανε και αντιστοιχεί στις προβλέψεις που είχαν κάνει για το 2030.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν το βάρος και το ύψος 220 εκατομμυρίων ανθρώπων από 190 χώρες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το 2022, περίπου 504 εκατομμύρια ενήλικες γυναίκες και 374 εκατομμύρια ενήλικες άντρες ήταν παχύσαρκοι. Σε σχέση με το 1990, ο ρυθμός παχυσαρκίας στους άντρες τριπλασιάστηκε και για τις γυναίκες υπερδιπλασιάστηκε.

Περίπου 159 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι θεωρούνται παχύσαρκοι για το 2022, μία τρομακτική αύξηση από τα 31 εκατομμύρια του 1990.

Χώρες στην Πολυνησία, στην Καραϊβική, στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική έχουν χτυπηθεί περισσότερο από αυτήν την αύξηση.

Αυτές οι χώρες έχουν μεγαλύτερους δείκτες παχυσαρκίας από πολλές βιομηχανικές χώρες υψηλού εισοδήματος, ειδικά στην Ευρώπη. Παλαιότερα θεωρούσαμε την παχυσαρκία ως πρόβλημα των πλουσίων, αλλά τώρα τη θεωρούμε ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και διαχείρισης της παχυσαρκίας από μικρή ηλικία, μέσω της διατροφής, της άσκησης και της φροντίδας του εαυτού μας. Για να επανέλθουμε στους παγκόσμιους στόχους μείωσης της παχυσαρκίας, πρέπει να έχουμε τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος πρέπει να καθίσταται υπόλογος για τις επιπτώσεις των προϊόντων του στην υγεία των καταναλωτών.

Ο ΠΟΥ θέλει να τεθούν επιπλέον φόροι σε πόσιμα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, να περιοριστεί το marketing των ανθυγιεινών τροφών στα παιδιά και να αυξηθούν οι επιδοτήσεις για υγιεινές τροφές.

Tags: