Windows: Διορθώνεται μετά από χρόνια ένα από τα πιο εκνευριστικά κουσούρια τους

Η Microsoft βάζει τέλος στον εφιάλτη…
26 Φεβρουαρίου 2024 16:26
Windows: Διορθώνεται μετά από χρόνια ένα από τα πιο εκνευριστικά κουσούρια τους

Οι αναγκαστικές επανεκκινήσεις των Windows για να ολοκληρωθούν τα updates που εκκρεμούν είναι κάτι που έχουν αντιμετωπίσει σχεδόν όλοι οι χρήστες του λειτουργικού συστήματος. Μάλιστα, το φαινόμενο είναι τόσο συχνό και για πολλούς τόσο εκνευριστικό, αφού οδηγεί ακόμη και σε χαμένη δουλειά, που έχει εξελιχθεί σε meme.

Τώρα, η Microsoft έρχεται να βάλει τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη των restarts, αφού χάρη σε μια νέα τεχνολογία της, τα Windows θα μπορούν να εφαρμόζουν σχεδόν όλες τις ενημερώσεις τους χωρίς να χρειάζεται να γίνεται ποτέ επανεκκίνηση! Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ξεκινήσει ήδη να δοκιμάζει τη νέα "hot patching" μέθοδο μέσα από τη νεότερη δοκιμαστική έκδοση των Windows 11 σε συνεργασία με τα μέλη του Windows Insider προγράμματος.

Με πολύ απλά λόγια, το "hot patching" δουλεύει αλλάζοντας τον κώδικα που ήδη βρίσκεται στη μνήμη και τρέχει. Καθ’ αυτόν τον τρόπο δε χρειάζεται να γίνονται οι αλλαγές μόνο όταν το σύστημα κάνει επανεκκίνηση. Προφανώς, όπως αναγνωρίζει και η ίδια η Microsoft, το hot patching μπορεί να γλυτώσει τους χρήστες από πολλούς πονοκεφάλους, όπως για παράδειγμα η αποτυχία να ανοίξει ξανά ο υπολογιστής μετά από κάποιο restart. Παράλληλα, αυξάνει την παραγωγικότητα, αφού δεν τρώει πολύτιμο χρόνο από τους χρήστες. Συγχρόνως, ενισχύει και την ασφάλειά, ειδικά αν κάποιος καθυστερούσε πολύ καιρό τις ενημερώσεις, ζητώντας συνέχεια να αναβληθεί η εγκατάστασή τους.

Βέβαια υπάρχουν και κάποια “αλλά” στην υπόθεση. Αρχικά, η τεχνολογία απαιτεί να είναι ενεργοποιημένο το virtualization-based security, ένα χαρακτηριστικό που πολλοί gamers απενεργοποιούν γιατί ενδέχεται να επηρεάσει την απόδοση στο gaming. Παράλληλα, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του Windows Central, ενώ η τεχνολογία θα υποστηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των updates, πού και που ανά μερικούς μήνες ίσως χρειάζεται να γίνει κάποια επανεκκίνηση για εφαρμογή μεγαλύτερης κλίμακας updates.

Να σημειωθεί πως η νέα αυτή τεχνολογία αναμένεται να προστεθεί στα Windows 11 μέσα από το μεγάλο τους 24H2 update που αναμένεται στο δεύτερο μισό της χρονιάς που διανύουμε.