Άλλη μια προσπάθεια για προσελήνωση από ιδιωτική εταιρία

Ποια θα είναι η πρώτη που θα το καταφέρει;
17 Φεβρουαρίου 2024 09:59
Άλλη μια προσπάθεια για προσελήνωση από ιδιωτική εταιρία

Το lander Odysseus της Intuitive Machines εκτοξεύτηκε με προορισμό τη Σελήνη, θέλοντας να γίνει το πρώτο ιδιωτικό lander που θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με έναν Falcon 9 πύραυλο της SpaceX - ο οποίος είχε ήδη 17 πτήσεις στο ενεργητικό του - και επέστρεψε ασφαλής στη Landing Zone 1 για να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Η SpaceX, επιβεβαίωσε πως το Odysseus αποσπάστηκε επιτυχώς από τον πύραυλο και ξεκίνησε το πολυήμερο ταξίδι του προς τη Σελήνη.

Αν όλα πάνε καλά, το Odysseus θα προσεληνωθεί στον κρατήρα Malapert A, κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης. Είναι σχεδιασμένο για να λειτουργήσει για 14 μέρες, όσο μπορεί να αντλήσει ενέργεια δηλαδή από τα ηλιακά πάνελ πριν την έλευση της σεληνιακής νύχτας και έτσι η Intuitive Machines ελπίζει η προσεδάφιση να γίνει το αργότερο μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Σκοπός της αποστολής είναι να προσεδαφιστεί με ακρίβεια και να δοκιμαστούν ορισμένες τεχνολογίες επικοινωνιών και πλοήγησης. Θα παρατηρήσει επίσης πώς ο σεληνιακός καιρός και το νέφος καπνού από τους κινητήρες κατά την προσεδάφιση επηρεάζει τη σεληνιακή επιφάνεια.