Ένας νέος ιός εξαπλώνεται στην Αλάσκα

Υπό στενή παρακολούθηση από τους επιστήμονες
16 Φεβρουαρίου 2024 11:27
Ένας νέος ιός εξαπλώνεται στην Αλάσκα

Επιστήμονες και γιατροί παρακολουθούν στενά ένα σπάνιο ιό, γνωστό ως Alaskapox, μετά από το πρώτο περιστατικό θανάτου σε νέα περιοχή. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2015 και οι λιγοστές περιπτώσεις διάγνωσης συνδέονται συνήθως με ήπια συμπτώματα, όπως πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, πρησμένους λεμφαδένες και λίγες φλύκταινες στο δέρμα.

Ο ιός συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνος σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Αυτή ήταν και η περίπτωση ενός ηλικιωμένου άντρα στη χερσόνησο Kenai, ο οποίος είναι το πρώτο γνωστό θύμα που πέθανε από Alaskapox. Πρόκειται μάλιστα για μόλις την έβδομη περίπτωση εντοπισμού του ιού. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες όμως, είναι πως εντοπίστηκε σε μία περιοχή 500 χιλιόμετρα μακριά από τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων από τον πρόσφατο θάνατο, είναι πως ο Alaskapox είναι πιο διαδεδομένος γεωγραφικά από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα και καλούν για περισσότερα μέτρα εντοπισμού των περιπτώσεων.

Από όσα δεδομένα έχουν διαθέσιμα έως τώρα, ο ιός πιστεύουν πως μεταδίδεται από μικρά θηλαστικά. Παρόλο που ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από αυτά, δεν υπάρχουν έως τώρα σημάδια για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Alaskapox ανήκει στους ορθοποξικούς ιούς οι οποίοι τείνουν να προκαλούν βλάβες στο δέρμα. Το πιο περιβόητο και επικίνδυνο μέλος της ομάδας αυτής είναι η ευλογιά.

Οι προτάσεις από το Υπουργείο Υγείας της Αλάσκας, καλούν τους γιατρούς να μάθουν περισσότερα για τον ιό για να μπορούν να τον αναγνωρίζουν, ενώ προτείνουν στους ασθενείς να κρατούν τις φλύκταινες στεγνές και καλυμμένες και να αποφεύγουν να τις αγγίζουν.

Είναι πιθανό ο ιός να είναι περισσότερο εξαπλωμένος στα μικρά θηλαστικά της Αλάσκας και να έχουν μολυνθεί περισσότεροι άνθρωποι αλλά να μην έχουν διαγνωστεί. Πραγματοποιούμε περισσότερα τεστ σε ζώα για να καταλάβουμε καλύτερα την κατανομή του ιού στους ζωικούς πληθυσμούς σε όλη την Αλάσκα.