Μία τεράστια, προϊστορική κατασκευή βρέθηκε στο βυθό της Βαλτικής (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κοντά στη Γερμανία
13 Φεβρουαρίου 2024 09:53
Μία τεράστια, προϊστορική κατασκευή βρέθηκε στο βυθό της Βαλτικής (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στα παγωμένα, σκοτεινά νερά της Βαλτικής και πιο συγκεκριμένα κοντά στον κόλπο Mecklenburg της Γερμανίας, επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κρυμμένο κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπου. Σε βάθος 21 μέτρων, βρήκαν μία προϊστορική λίθινη υπερκατασκευή που χρονολογείται πριν 10.000 χρόνια.

Έχει μήκος σχεδόν ενός χιλιομέτρου και αποτελείται από μεγάλους λίθινους όγκους, αποκλείοντας την περίπτωση να πρόκειται για φυσική δομή. Είναι ξεκάθαρα κατασκευασμένο για κάποιο σκοπό, χιλιάδες χρόνια πριν το καταπιεί η θάλασσα.

Γερμανοί γεωφυσικοί θεωρούν πως η δομή είναι ένας τοίχος, ο οποίος ίσως να βοηθούσε τους κυνηγούς που κατοικούσαν εκείνη την περιοχή κατά τη Λίθινη Εποχή. Ονόμασαν την ανακάλυψή τους Blinkerwall.

Η κατασκευή αποτελεί μία από τις αρχαιότερες καταγεγραμμένες ανθρώπινες κατασκευές στη Γη. Είναι σημαντική για να καταλάβουμε τις στρατηγικές και την κίνηση των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της εποχής και θα εμπνεύσει συζητήσεις για την χωροταξική ανάπτυξη στη δυτική Βαλτική.

Το τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά με το πέρασμα χιλιάδων χρόνων και έχει βυθιστεί πλέον κάτω από τη θάλασσα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις όμως έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν κρυμμένους “θησαυρούς” στο βυθό. Το Blinkerwall ανακαλύφθηκε με τη χρήση υδροακουστικής απεικόνισης, χρησιμοποιώντας αυτόνομα υποβρύχια και δύτες για να εξερευνηθεί.

Το Blinkerwall αποτελείται από 1.670 βράχους που εκτείνονται σε μήκος 971 μέτρων. Οι βράχοι είναι μικρότεροι τους ενός μέτρου σε ύψος και δύο μέτρων σε πλάτος, έχοντας τοποθετηθεί πλάι-πλάι καθ’ όλο το μήκος της κατασκευής.

Το μικρό ύψος και πλάτος του τοίχου κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν πως δεν κατασκευάστηκε ως τείχος άμυνας, ενώ είναι απίθανη και η δημιουργία ενός λιμανιού, αφού οι άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί πριν 10.000 χρόνια δεν είχαν αναπτύξει τη ναυσιπλοΐα.

Βάσει των πληροφοριών που έχουμε, ο πιο πιθανός λόγος δημιουργίας του Blinkerwall είναι για λόγους κυνηγιού, όπου οδηγούσαν κοπάδια ζώων όπως τάρανδοι και βίσωνες. Τα παγίδευαν ανάμεσα στον τοίχο και στην ακτή για να είναι πιο εύκολο και ασφαλές να τα σκοτώσουν.

Οι ερευνητές υπολογίζουν πως το Blinkerwall βυθίστηκε στη Βαλτική πριν 8.500 χρόνια και έκτοτε έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση κάτω από τα κύματα.

Η χρονολόγηση και η εκτίμηση της λειτουργίας του Blinkerwall την κάνει μία εκπληκτική ανακάλυψη, όχι μόνο για την ηλικία του αλλά και για την πιθανότητα κατανόησης των πρώτων κοινοτήτων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Μία τέτοια ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως σε πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων τότε, ειδικά όσον αφορά την κοινωνικο-οικονομική πολυπλοκότητα  της κοινωνίας τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PNAS.