Η Google ετοιμάζει νέο σύστημα για να διορθώσει ένα σοβαρό θέμα του Android

Και να προστατεύσει τους χρήστες
08 Φεβρουαρίου 2024 15:17
Η Google ετοιμάζει νέο σύστημα για να διορθώσει ένα σοβαρό θέμα του Android

Η Google κάνει ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση ενός φαινομένου που έχει ταλαιπωρήσει αμέτρητους κατόχους Android συσκευών. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός tech κολοσσός ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας των χρηστών από απάτες που στοχεύουν στα χρήματα και τις προσωπικές τους πληροφορίες.

Η Google αναγνώρισε πώς ακόμη και η σάρωση σε πραγματικό χρόνο μέσω του Play Protect δεν είναι αρκετή, αφού οι απατεώνες συχνά παρακάμπτουν αυτά τα μέτρα, χρησιμοποιώντας ‘social engineering’. Με διάφορες έξυπνες τακτικές χειραγωγούν τους χρήστες ώστε να απενεργοποιήσουν τις λειτουργίες ασφαλείας και να απορρίψουν τις προειδοποιήσεις, αφήνοντάς τους ευάλωτους σε κακόβουλο λογισμικό, απάτες και απόπειρες phishing που μπορούν εύκολα να θέσουν σε κίνδυνο τα οικονομικά και προσωπικά τους δεδομένα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει επιτέλους αυτό το φαινόμενο στο Android, αφού πολύ συχνά κυκλοφορούν ειδήσεις για απάτες με εκατομμύρια θύματα στο οικοσύστημα, η Google ανακοίνωσε τώρα τη συνεργασία της με την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας της Σιγκαπούρης (CSA) για τη δοκιμή ενός νέου συστήματος. Η πρωτοβουλία αυτή προκύπτει ως απάντηση στα ευρήματα ότι το 95% του κακόβουλου λογισμικού στα Android τηλέφωνα προέρχεται από εφαρμογές που εγκαθίστανται εκτός του Google Play Store, όπως μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, file managers και προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο. Η Google, λοιπόν, έφτιαξε ένα νέο εργαλείο που θα εξετάζει εξονυχιστικά τις εφαρμογές από άγνωστες πηγές, μπλοκάροντας αυτόματα εκείνες που ζητούν δικαιώματα που συχνά αξιοποιούνται για απάτες.

Το νέο σύστημα ασφαλείας των Android συσκευών θα έχει την ικανότητα να εντοπίζει και να αποτρέπει την εγκατάσταση οποιασδήποτε εφαρμογής που έχει φορτωθεί από την πλευρά του χρήστη και ζητά δικαιώματα εκτέλεσης που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από απατεώνες. Για παράδειγμα, θα μπλοκάρει άγνωστες εφαρμογές που ζητάνε τη λήψη και την ανάγνωση μηνυμάτων SMS, τη δέσμευση ειδοποιήσεων και την πρόσβαση σε λειτουργίες προσβασιμότητας.

Ο μηχανισμός θα δοκιμαστεί αρχικά πιλοτικά στη Σιγκαπούρη, όπου οποιαδήποτε εφαρμογή επιχειρεί να αποκτήσει αυτά τα δικαιώματα θα μπλοκάρεται αυτόματα από το Play Protect, ενώ οι χρήστες θα ενημερώνονται για την ενέργεια που έγινε.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η Google δεν έχει διευκρινίσει τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος ή το χρονοδιάγραμμα για την πιθανή επέκτασή του σε άλλες περιοχές.

Tags: