Η Microsoft πιάστηκε να “κλέβει” δεδομένα από χρήστες του Chrome στα Windows

Τι ισχύει όμως τελικά;
30 Ιανουαρίου 2024 20:32
Η Microsoft πιάστηκε να “κλέβει” δεδομένα από χρήστες του Chrome στα Windows

Η Microsoft αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή κατηγορία για μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή δεδομένων από ανταγωνιστικά προγράμματα περιήγησης στα Windows.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονται στο Microsoft Edge, το πρόγραμμα περιήγησης της ίδιας της Microsoft, το οποίο φαίνεται ότι είχε και έχει πρόσβαση σε δεδομένα από άλλα προγράμματα περιήγησης που έχουν εγκατεστημένα οι χρήστες στα Windows, όπως το Google Chrome, χωρίς όμως έχει δοθεί ποτέ τη συγκατάθεση για κάτι τέτοιο!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο Edge φαίνεται πως «κλέβει» τη λίστα με τις καρτέλες που έχει κάποιος ανοικτές στον Chrome. Το όλο θέμα φαίνεται να προέρχεται από μια λειτουργία που χρησιμοποιείται συνήθως στα προγράμματα περιήγησης για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ τους, με στόχο να διευκολυνθούν οι χρήστες που κάνουν τη μετάβαση. Συνήθως λοιπόν, κατά την αρχική ρύθμιση του Edge, οι χρήστες καλούνται να επιτρέψουν την πρόσβαση στα δεδομένα περιήγησης των άλλων εγκαταστημένων browsers που ανιχνεύονται στο σύστημά τους. Ωστόσο, πρόκειται για μια λειτουργία που είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή.

Το σοβαρό ζήτημα ήρθε στα φώτα της δημοσιότητας από τον δημοσιογράφο Tom Warren του The Verge, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς την εμπειρία του μετά από μια ενημέρωση των Windows 11. Συγκεκριμένα, προς έκπληξή του ανακάλυψε ότι ο Edge ξεκίνησε στον υπολογιστή του με τις προηγούμενες καρτέλες που είχε ανοιχτές στον Google Chrome, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε εξουσιοδοτήσει ποτέ την εν λόγω μεταφορά δεδομένων. Η έρευνα του Warren αποκάλυψε ότι δεν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς πολλοί χρήστες μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες στα social media. Το tweet του εκφράζει γλαφυρά την έκπληξή του για αυτό το περιστατικό και ακολουθεί παρακάτω.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η Microsoft πιάστηκε πράγματι στα πράσα να εξάγει δεδομένα ή αν πρόκειται για κάποιο bug του Edge ή των Windows. Οι προσπάθειες του μέσου Neowin να αναπαράγει το φαινόμενο ήταν ανεπιτυχείς, αφήνοντας την κατάσταση ασαφή. Ομοίως, η Microsoft δεν έχει σχολιάσει ακόμη το θέμα, παρόλο που εγείρει πολύ σημαντικές ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Μένει να δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει.

Για περισσότερα μπορείτε να δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Warren για το Verge πατώντας εδώ.