Γερμανία: Τα τρένα της χώρας τρέχουν με λειτουργικό σύστημα Windows από το 1992

Η αγγελία για θέση εργασίας που έγινε viral
30 Ιανουαρίου 2024 18:25
Γερμανία: Τα τρένα της χώρας τρέχουν με λειτουργικό σύστημα Windows από το 1992

Viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε πρόσφατα η διαφήμιση μιας σιδηροδρομικής εταιρίας από τη Γερμανία, η οποία ήθελε να καλύψει μια ανοιχτή θέση εργασίας, για έναν…Windows 3.11 Administrator. Ναι, καλά διαβάσατε Windows 3.11. Οχι, 11. 3,11!

Η θέση, όχι απλώς απαιτούσε εξειδίκευση στη διαχείριση των Windows for Workgroups, αλλά μάλιστα τόνιζε ότι θα υπήρχε προτίμηση για τους υποψηφίους που είχαν και εμπειρία σε MS-DOS. Ο ρόλος περιλάμβανε την επίβλεψη συστημάτων εξοπλισμένων με επεξεργαστές 166MHz και 8MB RAM, προδιαγραφές που είναι βγαλμένες από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Η κενή θέση εργασίας, που αρχικά επισημάνθηκε στο X (πρώην Twitter) από τον λάτρη της τεχνολογίας με username Konkretor, αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρία ευθύνεται για τους πίνακες προβολής των σιδηροδρομικών σταθμών σε όλη τη Γερμανία. Αυτές οι οθόνες είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των σιδηροδρόμων και παρόλο που έχουν περάσει ολόκληρες δεκαετίες εξακολουθούν να εξαρτώνται εν μέρει από παλαιότερες MS-DOS και Windows 3.11 εφαρμογές.  Συγκεκριμένα, το εν λόγω λογισμικό αφορά την οθόνη της καμπίνας του μηχανοδηγού τόσο σε τρένα υψηλής ταχύτητας όσο και σε περιφερειακά τρένα, παρέχοντας κρίσιμα τεχνικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Η περιγραφή της αγγελίας, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως κατέβηκε σχεδόν αμέσως, εξηγούσε λεπτομερώς την ευθύνη του νέου εργαζόμενου για τη συντήρηση και την ενημέρωση αυτών των βασικών συστημάτων.

Για την ιστορία, τα Windows 3.11 είχαν θεωρηθεί πρωτοποριακά την εποχή τους, κυρίως για τις δικτυακές τους λειτουργίες. Ωστόσο, η εξάρτηση σε ένα τόσο παλιό λειτουργικό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρήση παρωχημένης τεχνολογίας σε ζωτικής σημασίας υποδομές, καθώς τα Windows 3.11 κυκλοφόρησαν από τη Microsoft το 1992, με την υποστήριξη να σταματά το 2001. Δηλαδή, πριν από 23 ολόκληρα χρόνια. Συζητήσεις που έγιναν στο Hacker News φόρουμ υποδηλώνουν ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί σήμερα στα τρένα ICE 1 και ICE 2 της Γερμανίας. Αν αυτό ισχύει, τα γερμανικά τρένα μπορεί να συνεχίσουν να λειτουργούν με τα Windows 3.11 μέχρι το 2030 ή και αργότερα!

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια είδηση έρχεται στα φώτα της δημοσιότητας. Πάρα πολλές φορές στο παρελθόν έχουν προκύψει αντίστοιχες αποκαλύψεις, δείχνοντας πως ακόμη και ριζικές υποδομές μιας κοινωνίας μπορεί να βασίζονται σε ευάλωτο και απαρχαιωμένο λογισμικό δεκαετιών!