Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες, αλλά αυτό το κενό κλείνει

Νέα δεδομένα
24 Ιανουαρίου 2024 10:00
Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες, αλλά αυτό το κενό κλείνει

Γνωρίζουμε πως οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άντρες, αλλά μία νέα παγκόσμια έρευνα στους δείκτες θανάτου από το 1990 έως το 2010, δείχνει πως αυτό το κενό μεταξύ των φύλων κλείνει. Η μελέτη βασίστηκε σε μία στατιστική ανάλυση των Ηνωμένων Εθνών με μετρήσιμους παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα, η οποία περιλαμβάνει 194 χώρες.

Σε σχέση με τα στατιστικά του 1990, σχεδόν κάθε χώρα σημείωσε βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής μέχρι το 2010, ενώ υπήρξε και σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ γυναικών και αντρών. Σήμερα, ο παγκόσμιος μέσος όρος δείχνει πως οι γυναίκες ζουν 4-5 χρόνια περισσότερο από τους άντρες, ενώ σε μεμονωμένα κράτη όπως η Ρωσία, η διαφορά αυτή αγγίζει έως και τα 10 χρόνια.

Ο λόγος ύπαρξης αυτού του κενού δεν είναι ξεκάθαρη. Μέρος λογικά οφείλεται σε βιολογικές διαφορές, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα ενός ατόμου, πολλοί από τους οποίους οφείλονται σε αλλαγές στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Για παράδειγμα κάποια κράτη στην Αφρική είδαν μεγάλη πτώση του προσδόκιμου ζωής μεταξύ 1990 και 2010, αλλά αυτά αποτελούν εξαιρέσεις λόγω τοπικών παραγόντων, όπως το HIV/AIDS, ο ιός Έμπολα, η ελονοσία, ο πόλεμος και ο λιμός.

Αν η μείωση του κενού μεταξύ των φύλων συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, οι επιστήμονες αναμένουν να κλείσει εντελώς μέχρι το 2030, τόσο σε κράτη με υψηλά όσο και σε κράτη με χαμηλά εισοδήματα. Η Ιαπωνία, η Αυστραλία και κάποιες δυτικοευρωπαϊκές χώρες αναμένονται να βρεθούν στην κορυφή του πίνακα της μακροζωίας τα επόμενα χρόνια.

Συνολικά, οι επιστήμονες συμφωνούν πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής και μείωση του κενού μεταξύ των φύλων. Δε λαμβάνονται υπόψη όμως οι οικονομικοί, κοινωνικοί ή πολιτικοί παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στο μέλλον.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.