Instagram, Facebook και Messenger χωρίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Αλλαγές στο Messenger, στις αγγελίες, κ.α.
22 Ιανουαρίου 2024 17:58
Instagram, Facebook και Messenger χωρίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Όπως ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει, πρόσφατα η Google ξεκίνησε να ρωτάει τους χρήστες στην Ευρώπη αν θέλουν να σταματήσει ο διαμοιρασμός πληροφοριών μεταξύ της Αναζήτησης, του YouTube, των Χαρτών, του Chrome και άλλων υπηρεσιών της. Ο αμερικανικός κολοσσός ήταν αναγκασμένος να δώσει αυτή την επιλογή στους χρήστες, καθώς συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις έξι εταιρίες που θεωρεί gatekeepers η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρεώνοντας τες να δίνουν περισσότερο έλεγχο στους χρήστες, καθώς και να προβούν σε άλλες σημαντικές αλλαγές.

Τώρα, καθώς η διορία του DMA νομοσχεδίου κοντοζυγώνει και η Meta ανακοίνωσε μερικές πολύ σημαντικές αλλαγές. Περνώντας σε λεπτομέρειες, τα Instagram, Facebook και Messenger θα μπορούν να χωριστούν για τους χρήστες στην Ευρώπη που το επιθυμούν. Φυσικά, αυτό θα ισχύει για τους χρήστες των εν λόγω social media και στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει αυτό; Οι χρήστες των Instagram, Facebook και Messenger θα μπορούν να επιλέξουν τα δεδομένα τους να μην επιτρέπεται να μοιράζονται από την μια εφαρμογή στην άλλη, για παράδειγμα για διαφημιστικούς σκοπούς. Παράλληλα, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις εφαρμογές χωρίς να χρειάζεται η άλλη. Έτσι, κάποιος θα μπορεί να έχει Messenger χωρίς να δημιουργείται καθόλου Facebook λογαριασμός. Συνεχίζοντας, όσοι έχουν συνδέσει μεταξύ τους τα Facebook και Instagram, θα μπορούν πλέον να τα αποσυνδέσουν και ο ένας λογαριασμός να μην σχετίζεται με τον άλλο.

Βέβαια, η Meta προειδοποιεί πως η αποσύνδεση θα επηρεάσει και τη χρήση διαφόρων χαρακτηριστικών. Πέτα από τις διαφημίσεις, η ένωση των λογαργιασμών χρησιμεύει και για λειτουργίες όπως το ευκολότερο sharing περιεχομένου και στις δύο πλατφόρμες παράλληλα, για τις πιο εύστοχες προτάσεις φίλων, κ.α.

Τέλος, οι χρήστες του Facebook Marketplace και του Facebook Gaming θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες χωρίς να αντλούνται πληροφορίες από τους κύριους λογαριασμούς τους στο Facebook. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις η Meta αναφέρει ότι αυτό θα οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργικότητα. Για παράδειγμα, άν χρησιμοποιείτε το Marketplace χωρίς να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες σας από στο Facebook, θα πρέπει να επικοινωνείτε με αγοραστές και πωλητές μέσω email και όχι μέσω του Facebook Messenger. Αντίστοιχα, οι χρήστες του Facebook Gaming θα περιορίζονται στα single-player παιχνίδια μόνο, αν αποσυνδέσουν τις πληροφορίες τους από το Facebook.

Για την ιστορία, η σημερινή ανακοίνωση έρχεται αφού η Meta εισήγαγε επίσης μια επι-πληρωμή συνδρομή που αφαιρεί τις διαφημίσεις από το Facebook και το Instagram στην ΕΕ, επικαλούμενη και πάλι αλλαγές στους νόμους.