Αυτή η κάμερα χρειάζεται 1.000 χρόνια για να καταγράψει μία φωτογραφία

Είναι η Millenium Camera
22 Ιανουαρίου 2024 09:29
Αυτή η κάμερα χρειάζεται 1.000 χρόνια για να καταγράψει μία φωτογραφία

Ο πειραματικός φιλόσοφος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ, Jonathon Keats, δημιούργησε την Millenium Camera, μία συσκευή η οποία σχεδιάστηκε να καταγράψει μία και μόνο φωτογραφία στη διάρκεια μίας χιλιετίας. Η κάμερα είναι στραμμένη προς την πόλη Tuscon της Αριζόνα και σκοπός της είναι να προκαλέσει τις σκέψεις μας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας και για το πώς μπορεί να μοιάζει η κοινωνία μας όταν φτάσουμε στον 31ο αιώνα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μία αρκετά απαισιόδοξη άποψη για αυτά που έρχονται. Είναι εύκολο να φανταστούμε πως οι άνθρωποι θα σχηματίσουν μία εικόνα για την Tuscon σε χίλια χρόνια, η οποία είναι πολύ χειρότερη από αυτή που βλέπουμε σήμερα, αλλά το γεγονός πως μπορούμε να φανταστούμε κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο κακό. Στην ουσία είναι καλό, επειδή αν μπορούμε να το φανταστούμε, τότε μπορούμε επίσης να φανταστούμε κάτι διαφορετικό και έτσι, μπορεί να παρακινηθούμε να αναλάβουμε δράση για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Η κάμερα αποτελείται από έναν ατσάλινο στύλο με ένα χάλκινο κύλινδρο στην κορυφή. Καθώς το φως εισέρχεται στον κύλινδρο, περνάει από μία τρύπα σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας σε ένα λεπτό φύλλο χρυσού 24 καρατιών και έπειτα σε μία επιφάνεια η οποία έχει μία χρωστική λαδομπογιάς που ονομάζεται rose madder. Ο Keats μπορεί μόνο να υποθέσει το είδος υλικού που θα άλλαζε σταδιακά στο πέρασμα των αιώνων έτσι ώστε να αφήσει μία αναγνωρίσιμη εικόνα, αλλά ελπίζει πως το rose madder θα λειτουργήσει.

Αν και όταν η εικόνα αποκαλυφθεί, τα πιο σταθερά σημεία του τοπίου θα είναι τα πιο καθαρά, ενώ περιοχές που αλλάζουν συχνά θα έχουν μία πιο θολή αύρα. Έτσι, τα βουνά και οι λόφοι θα αποτυπωθούν καθαρά, ενώ ο αριθμός και το είδος των κτιρίων θα αλλάζει στο πέρασμα των αιώνων.

Σε καμία περίπτωση η κάμερα δεν ασχολείται με την ανάπτυξη, με το πώς θα πρέπει να χτίσουμε την πόλη στο μέλλον. Βρίσκεται εκεί για να δημιουργεί ερωτήματα και συζητήσεις για τις μελλοντικές γενιές, λέγοντάς τους πως υπάρχουν στις σκέψεις μας.

Πριν 1.000 χρόνια η ανθρωπότητα βρισκόταν στο μεσαίωνα και διεξήγαγε πολέμους με σπαθιά και τόξα. Στα επόμενα 1.000 χρόνια, η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη και μυριάδες άλλοι παράγοντες αδιαμφισβήτητα θα έχουν αλλάξει τον κόσμο μας, κάνοντάς τον πολύ διαφορετικό από σήμερα.

Ο Keats αναφέρει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι η κάμερα να μη λειτουργήσει όπως πρέπει καθώς είναι η πρώτη του είδους της, ενώ μπορεί ακόμα και να αφαιρεθεί από μελλοντικές γενιές. Ωστόσο ο σκοπός είναι να λειτουργήσει μέχρι το 3023.

Tags: