Αλλαγές στο incognito του Chrome μετά το βαρύ πρόστιμο των $5 δις που έφαγε η Google

Εντοπίστηκαν στη δοκιμαστική έκδοση του προγράμματος
19 Ιανουαρίου 2024 21:45
Αλλαγές στο incognito του Chrome μετά το βαρύ πρόστιμο των $5 δις που έφαγε η Google

Προς τα τέλη του 2023, η Google βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο νομικό πονοκέφαλο εξαιτίας του incognito mode του πασίγνωστου Chrome προγράμματος περιήγησής της.

Αναλυτικότερα, η δημοφιλής πεποίθηση ότι το incognito προσφέρει πλήρη ανωνυμία στο διαδίκτυο είχε αμφισβητηθεί. Ο τεχνολογικός γίγαντας κατηγορούνταν πως συνεχίζει να παρακολουθεί τους χρήστες ακόμη και τότε, παρόλο που η λειτουργία θεωρητικά χρησιμοποιείται για ιδιωτική περιήγηση στο διαδίκτυο. Μάλιστα, η Google συμβιβάστηκε να πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για το θέμα! Παράλληλα, η εν λόγω αγωγή υπογράμμιζε και την αποτυχία της εταιρίας να ενημερώνει ξεκάθαρα τους χρήστες σχετικά με την παρακολούθηση των δεδομένων τους κατά τη χρήση αυτής της λειτουργίας.

Στον απόηχο της νομικής αυτή περιπέτειας και για να κατευνάσει τις επακόλουθες ανησυχίες του κοινού, η Google ετοιμάζεται τώρα να κάνει κάποιες αλλαγές στο incognito mode του Chrome. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιήγησης θα περιλαμβάνει ξεκάθαρα μηνύματα αποποίησης ευθύνης στην incognito λειτουργία πλέον, με στόχο την παροχή σαφέστερων πληροφοριών σχετικά με την παρακολούθηση στο διαδίκτυο. Οι αλλαγές αυτές είναι ήδη διαθέσιμες στη δοκιμαστική έκδοση του προγράμματος ‘Canary’ και πρόκειται σύντομα να καταφθάσουν για όλους και στις σταθερές εκδόσεις του Chrome.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα πλέον θα περιλαμβάνει την εξής πρειδοποιήση όταν κάποιος θα ενεργοποιεί το incognito:

"Οι άλλοι που χρησιμοποιούν αυτή τη συσκευή δεν θα βλέπουν τη δραστηριότητά σας, ώστε να μπορείτε να περιηγείστε πιο ιδιωτικά. Αυτό δεν θα αλλάξει τον τρόπο συλλογής δεδομένων από τους ιστότοπους που επισκέπτεστε και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, συμπεριλαμβανομένης της Google. Οι λήψεις, οι σελιδοδείκτες και τα στοιχεία της λίστας ανάγνωσης θα αποθηκεύονται."

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το ‘before-after’ μέσα από μια εικόνα του μέσου MSPowerUser.

Παρά τις κοινές παρανοήσεις, το incognito στο Chrome δεν προσφέρει πλήρη προστασία από την παρακολούθηση στο διαδίκτυο. Αυτό που κάνει είναι κυρίως να αποτρέπει την αποθήκευση των cookies, των δεδομένων των ιστοσελίδων και του ιστορικού στη συσκευή του χρήστη. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει εξωτερικές οντότητες, όπως οι ίδιοι ιστότοποι και οι πάροχοι διαδικτύου (ISPs), από το να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των χρηστών.

Φυσικά, αυτή η αποκάλυψη, αν και αποτελεί έκπληξη για πολλούς, ευθυγραμμίζεται με προηγούμενες προειδοποιήσεις από ειδικούς σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, οι οποίοι αμφισβητούσαν εδώ και καιρό τις την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας incognito του Chrome.

Tags: