Η Google αρνείται πως κάνει το YouTube να κολλάει επίτηδες για όσους έχουν adblock

Άλλη φαίνεται πως είναι η πηγή του προβλήματος
16 Ιανουαρίου 2024 12:20
Η Google αρνείται πως κάνει το YouTube να κολλάει επίτηδες για όσους έχουν adblock

Όπως σας ενημερώσαμε, εδώ και μερικές ώρες κάνουν το γύρο του διαδικτύου αναφορές πως το YouTube γίνεται πλέον σχεδόν μη λειτουργικό αν εντοπίζεται ότι υπάρχει κάτι που μπλοκάρει την αναπαραγωγή των διαφημίσεων.

Ειδικότερα, η κοινότητα του Reddit ανακάλυψε πως η Google έχει ετοιμάσει ένα μηχανισμό που προσομοιώνει μια εμπειρία αργής σύνδεσης. Έτσι, το φόρτωμα των βίντεο γίνεται εξαιρετικά αργό και η χρήση κάθε πτυχής της πλατφόρμας έχει σημαντικές καθυστερήσεις και κολλήματα. Το 9to5Google δοκίμασε στην πράξη του ισχυρισμούς και σύμφωνα με την έρευνά του, πράγματι το buffering των βίντεο διαρκούσε υπερβολικά πολύ, τα previews δεν φόρτωναν σχεδόν ποτέ και το theater mode ή το fullscreen mode δεν ενεργοποιούνταν αν δεν γινόταν refresh της καρτέλας.

Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις στα social media που η Google προέβη σε επίσημες δηλώσεις για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο μέσο androidcentral, αρνήθηκε πως κάνει το YouTube να κολλάει επίτηδες για όσους έχουν adblock, επισημαίνοντας πως για το πρόβλημα αυτό δεν ευθύνεται η Google.

Συγκεκριμένα, ένας αντιπρόσωπος της εταιρίας τόνισε:

Οι πρόσφατες αναφορές των χρηστών που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις φόρτωσης στο YouTube δεν σχετίζονται με τις προσπάθειες που καταβάλουμε για την ανίχνευση των ad blockers. Το κέντρο βοήθειάς μας προσφέρει συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων για τους χρήστες που αντιμετωπίζουν θέματα.

Πράγματι, το θέμα φαίνεται πως οφείλεται στα γνωστά plugins Adblock Plus και AdΒlock, με τις 3.22 και 5.17 εκδόσεις τους να προκαλούν θέματα όχι μόνο στο YouTube, αλλά και σε πολλές ακόμη ιστοσελίδες που φορτώνουν δυναμικά περιεχόμενο, όπως το Yahoo. Η ανακάλυψη αυτή ήρθε στα φώτα της δημοσιότητας από τον προγραμματιστή Raymond Hill, ο οποίος ευθύνεται για ένα ανταγωνιστικό plug-in μπλοκαρίσματος διαφημίσεων.

Παρακάτω ακολουθούν οι σχετικές δημοσιεύσεις του που εξηγεί περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες.