Οι θάνατοι από μύκητες έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία

Σε παγκόσμιο επίπεδο
16 Ιανουαρίου 2024 11:09
Οι θάνατοι από μύκητες έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία

Πριν έντεκα χρόνια υπήρξε μία έρευνα η οποία υπολόγιζε πως περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως από μολύνσεις μυκήτων. Τώρα, μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases, δείχνει πως αυτό το νούμερο έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας τους 3.8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Πρόκειται για ένα μεγάλο νούμερο, καθώς αποτελεί το 6.8% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως ανά έτος, με τις καρδιακές ασθένειες να βρίσκονται στην πρώτη θέση με 16% και τα εγκεφαλικά στο 11%.

Οι μέθοδοι να εντοπίζουμε τις μυκητιακές ασθένειες έχουν βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, όμως η πρόσβαση και η πραγματική χρήση αυτών των εξετάσεων είναι περιορισμένη και όχι μόνο σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Η έρευνα τονίζει πως αρκετοί άνθρωποι πεθαίνουν επειδή ο γιατρός τους δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη μυκητιακή ασθένεια ή την αναγνωρίζει πολύ αργά. Επιπλέον, οι εξετάσεις που βασίζονται σε καλλιέργειες μυκήτων αναγνωρίζουν μόνο το 1/3 των ανθρώπων που έχουν μία τέτοια ασθένεια.

Δυστυχώς, όπως και με την αντίσταση στα αντιβιοτικά, η αντίσταση στα αντιμυκητιακά φάρμακα είναι ένα πρόβλημα που μεγαλώνει. Ο ψεκασμός των σοδειών με ορισμένα είδη μυκητιοκτόνων αυξάνει σημαντικά την αντοχή των μυκήτων.

Η μελέτη τονίζει πως οι μυκητιακές ασθένειες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, καθώς περιβαλλόμαστε από αυτές και οι μύκητες ζουν στο δέρμα μας και στα εντόσθιά μας. Δεν υπάρχουν εμβόλια για μύκητες και οι σοβαρές μυκητιακές ασθένειες χτυπούν συνήθως ανθρώπους που είναι ήδη άρρωστοι. Για αυτό το λόγο η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται απεγνωσμένα έγκαιρες και ακριβείς διαγνώσεις.