Τα προπλάσματα για εκμάθηση πρώτων βοηθειών γίνονται ρομποτικά

Άλμα εξέλιξης στον τομέα
12 Ιανουαρίου 2024 10:19
Τα προπλάσματα για εκμάθηση πρώτων βοηθειών γίνονται ρομποτικά

Η εκμάθηση πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ γίνεται συνήθως με κούκλες οι οποίες ονομάζονται προπλάσματα και αποτελούνται από κορμό και κεφάλι, με τους ανάλογους μηχανισμούς μέσα τους για καρδιακές συμπιέσεις και εμφυσήσεις. Στην CES 2024 όμως, η εταιρία Medical-X αποκάλυψε την επόμενη γενιά προπλασμάτων. Ο Adam-X είναι ουσιαστικά ένας ρομποτικός ασθενής ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία ευρεία εκπαίδευση δεξιοτήτων πρώτων βοηθειών.

Είναι ανατομικά ολοκληρωμένος, εξοπλισμένος με έναν ρεαλιστικό σκελετό, μύες και πνεύμονες που συμπεριφέρονται όπως οι πραγματικοί. Ανάλογα με το σενάριο, ο Adam-X θα δώσει ανατροφοδότηση στον εκπαιδευόμενο για το πόσο επιτυχημένες είναι οι δεξιότητές του. Οι κόρες των ματιών του διαστέλλονται και συστέλλονται, τα μάγουλά του κοκκινίζουν, η γλώσσα του πρήζεται, γίνεται μπλε, ενώ παράγει και θορύβους αναπνοής ανάλογα το σενάριο. Οι δημιουργοί του υπόσχονται πως έρχεται αναβάθμιση με δυνατότητες επικοινωνίας μέσω GPT.

Μπορεί να εκπαιδεύσει ανθρώπους στη διασωλήνωση, στη χορήγηση ενδοφλέβιας ένεσης, στο σταμάτημα της αιμορραγίας και στη χρήση απινιδωτή. Οι πολλαπλοί αισθητήρες του μπορούν να αξιολογήσουν την τεχνική του διασώστη και να προσφέρουν ανατροφοδότηση.

Ο Adam-X έχει αιμοφόρα αγγεία υπό πίεση και έτσι επαγγελματίες υγείας που πρέπει να κόψουν την τραχεία για να απελευθερώσουν τον αεραγωγό, θα δουν το αίμα να πετάγεται. Επίσης, αν ένα από τα υπό πίεση πνευμόνια καταρρεύσει, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία πραγματική βελόνα για να τρυπήσουν το στήθος.

Τα άκρα του μπορούν να αλλαχθούν με άλλα τα οποία έχουν προσομοιωμένες πληγές που απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Ο Adam-X έχει επίσης αναπαραγωγικά όργανα και μπορεί να διοχετεύσει ούρα ή αίμα, ανάλογα με το σενάριο.

Η τιμή του δυστυχώς δεν επιτρέπει την αγορά του από απλούς πολίτες ή εθελοντές, καθώς κοστίζει $70.000.

Tags: