Ανατροπή: Η Apple μπορεί σύντομα να χάσει την πρώτη θέση της εταιρίας με την μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως

Και μάλλον μπορείτε να μαντέψετε ποιος είναι ο διεκδικητής
05 Ιανουαρίου 2024 10:24
Ανατροπή: Η Apple μπορεί σύντομα να χάσει την πρώτη θέση της εταιρίας με την μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως

Από τους τελευταίους μήνες του 2021, η Apple βρίσκεται σε μια τρομερή επιτυχημένη τροχιά, με την τιμή της μετοχής της να ανεβαίνει διαρκώς, σε σημείο που η συνολική χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας κατάφερε μέσα στο 2023 μέχρι και να ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, όμως, ο αμερικανικός κολοσσός ενδέχεται σύντομα να χάσει την πρώτη θέση ως η εταιρία με την μεγαλύτερη αξία στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, η κυριαρχία της απειλείται από έναν άλλο Big Tech κολοσσό, την Microsoft. Αυτή τη στιγμή, η αξία της Microsoft ανέρχεται περίπου σε 2.73 τρισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι απέχει μόλις 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την αντίστοιχη αξία της Apple που ανέρχεται σε 2.83 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η διαφορά μεταξύ των δύο εταιριών δεν ήταν ποτέ τόσο μικρή από τις 22 Νοεμβρίου του 2021 και έπειτα. Συνολικά, η μετοχή της Microsoft είχε μια ελαφρώς καλύτερη χρονιά από εκείνη της Apple, έχοντας σημειώσει άνοδο 57% το 2023 έναντι 48% για την Apple. Οι μετοχές της Microsoft σημείωσαν επίσης μικρότερες απώλειες μέσα στο 2024 μέχρι στιγμής.

Η Apple έχει μείνει αρκετά στάσιμη τα τελευταία τρίμηνα, καθώς αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από Κινεζικά brands, σε μια αγορά που οι πιέσεις έχουν κάνει πολλούς καταναλωτές πιο διστακτικούς με τις δαπάνες τους. Από την άλλη, η Microsoft βασίζεται ως επί το πλείστον στο Azure, με τα datacenters της να είναι περιζήτητα τον τελευταίο χρόνο, καθώς όλες οι εταιρίες αναζητούν κάθε σταγόνα διαθέσιμης επεξεργαστικής ισχύς, καθώς η AI επανάσταση έχει ξεκινήσει για τα καλά στον tech χώρο.

Φυσικά, είναι αβέβαιο αν η Microsoft θα καταφέρει όντως να ξεπεράσει την Apple και πάλι, για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, αλλά αν οι τρέχουσες τάσεις δεν αναστραφούν, αυτό το σενάριο είναι μέρα με τη μέρα όλο και πιο πιθανό.

Η χρηματιστηριακή αξία της Apple και της Microsoft από το 2019 μέχρι σήμερα: