Η πρώτη καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης σε εικονική πραγματικότητα είναι γεγονός

Το ερευνά η αστυνομία
03 Ιανουαρίου 2024 10:40
Η πρώτη καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης σε εικονική πραγματικότητα είναι γεγονός

Η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου ερευνά την πρώτη καταγγελία εικονικής σεξουαλικής επίθεσης στο avatar ενός κοριτσιού. Το εικονικό περιστατικό δεν προκάλεσε φυσική ζημιά στο θύμα, αλλά “ψυχολογικό τραύμα”.

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε ένα VR παιχνίδι, με το θύμα να είναι 16 ετών. Ήταν ένας online χώρος με μεγάλο αριθμό avatars χρηστών, όταν το avatar του κοριτσιού δέχθηκε την σεξουαλική επίθεση πολλών άλλων avatars. Οι λεπτομέρειες της επίθεσης δε δόθηκαν στη δημοσιότητα για να προστατευτεί το ανήλικο θύμα, ενώ δεν αποκαλύφθηκε ούτε σε ποια πλατφόρμα έλαβε χώρα το περιστατικό.

Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε για το περιστατικό:

Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν έχει θέση στην πλατφόρμα μας, για αυτό το λόγο όλοι οι χρήστες έχουν μία αυτόματη προστασία, ένα προσωπικό όριο που κρατά τα άλλα avatars μερικά μέτρα μακριά από το δικό σας.

Το παιδί βίωσε ένα ψυχολογικό τραύμα, παρόμοιο με κάποια που έχει υποστεί κανονικό βιασμό. Υπάρχει μία συναισθηματική και ψυχολογική επίπτωση στο θύμα που διαρκεί περισσότερο από τα φυσικά τραύματα. Αποτελεί πρόκληση για την αστυνομία, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει τέτοιες επιθέσεις. – Αξιωματούχος αστυνομίας

Οι επικεφαλής της αστυνομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν πως αυτοί οι εικονικοί χώροι έχουν δημιουργήσει “μία ευκαιρία για τους παιδόφιλους να διαπράττουν τρομακτικά εγκλήματα εναντίον των παιδιών, εγκλήματα που ξέρουμε πως έχουν δια βίου επιπτώσεις στον συναισθηματικό και ψυχολογικό κόσμο των παιδιών. Πρέπει να αναγκάσουμε τις τεχνολογικές εταιρίες να πάρουν περισσότερα μέτρα για να κάνουν τις πλατφόρμες τους ασφαλέστερες”.

Ωστόσο η νομοθεσία προβλέπει πως για να κατηγορηθεί κάποιος για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση, πρέπει να υπάρχει φυσική επαφή. Ολοένα και περισσότεροι καλούν για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για να μπορούν να διωχθούν ποινικά και αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες επιθέσεις και στους εικονικούς κόσμους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 15% των παιδιών ηλικίας 5-10 ετών έχουν χρησιμοποιήσει headset εικονικής πραγματικότητας και το 6% τα χρησιμοποιούν καθημερινά.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας δηλώνουν πως οι σεξουαλικές επιθέσεις στο metaverse γίνονται ολοένα και περισσότερες, αλλά έως τώρα δεν έχουν υπάρξει διώξεις. Μαζί με άλλα κυβερνοεγκλήματα, όπως ληστεία πολύτιμων εικονικών αντικειμένων, ransomware, απάτη και κλοπή ταυτότητας, η τωρινή νομοθεσία είναι μάλλον απίθανο να καλύψει το βιασμό στο metaverse.