Καταστράφηκε ένας Falcon 9 πύραυλος στον ωκεανό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μετά την 19η αποστολή του
02 Ιανουαρίου 2024 10:54
Καταστράφηκε ένας Falcon 9 πύραυλος στον ωκεανό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο περίφημος Falcon 9 πύραυλος της SpaceX καταστράφηκε στον Ατλαντικό ωκεανό. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου, μεταφέροντας 23 δορυφόρους Stralink σε τροχιά. Κατάφερε να επιστρέψει στη Γη και προσνηώθηκε κανονικά στην drone πλατφόρμα Just Read the Instructions, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τη 19η αποστολή του.

Κατά τη διάρκεια μεταφοράς του όμως στη στεριά, ισχυροί άνεμοι και υψηλά κύματα προκάλεσαν την κατάρρευσή του.

Είναι απογοητευτικό και λυπηρό που χάσαμε τον πύραυλο 1058. Η κατάρρευση πυραύλου μπορεί να συμβεί όταν έχεις ορισμένες συνθήκες κατά την προσνήωση που οδηγούν τα “πόδια” του πυραύλου να έχουν ανόμοιο φορτίο. Οι ισχυροί άνεμοι και η άγρια θάλασσα επιβαρύνουν την κατάσταση των ποδιών. – Kiko Dontchev, Αντιπρόεδρος εκτοξεύσεων της SpaceX

Κατά τη διάρκεια 19 αποστολών, ο Falcon 9 B1058, έχει θέσει 860 δορυφόρους σε τροχιά, ενώ ήταν ο πρώτος Falcon 9 που μετέφερε αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2020.

Οι νέοι Falcon έχουν αναβαθισμένα πόδια με τη δυνατότητα να ισορροπούν και να ρυθμίζουν αυτού του είδους το πρόβλημα. Σκοπεύουμε να σώσουμε τους κινητήρες και να επιθεωρήσουμε το εναπομείναν hardware. Υπάρχει ακόμα αξία σε αυτόν τον πύραυλο. Δε θα την αφήσουμε να πάει χαμένη.