Ακούστε όλους τους απόκοσμους ήχους του Ηλιακού συστήματος

Πώς τους ακούμε αφού υπάρχει κενό στο διάστημα;
29 Δεκεμβρίου 2023 10:40
Ακούστε όλους τους απόκοσμους ήχους του Ηλιακού συστήματος

Το κενό του διαστήματος είναι απόλυτα σιωπηλό, αφού τα άτομα βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση για να μεταδοθούν τα ηχητικά κύματα και κάθε ήχος καταστέλλεται πριν καν ξεκινήσει. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν μπορούμε να ακούσουμε με άλλους τρόπους το διάστημα. Μπορούμε να μετατρέψουμε τις συχνότητες των κυμάτων πλάσματος, τα ηλεκτρόνια δηλαδή που παγιδεύονται σε γραμμές μαγνητικών πεδίων γύρω από μεγάλα αντικείμενα, σε ήχο.

Ο Ήλιος είναι το πιο θορυβώδες αντικείμενο, καθώς αν ο ήχος μπορούσε να μεταδοθεί στο διάστημα, η δραστηριότητα στην επιφάνειά του θα ακουγόταν στα 100 decibels.

Οι πρώτοι ήχοι του διαστήματος καταγράφηκαν από τον αστρονόμο Karl Guthe Jansky το 1932. Χρησιμοποίησε το ραδιοτηλεσκόπιο Merry-Go-Round το οποίο ήταν σχεδιασμένο να ανιχνεύει μία συγκεκριμένη συχνότητα ραδιοκυμάτων. Όταν είδε τα δεδομένα, ο Jansky ανακάλυψε πως οι διαρκείς παρεμβολές στο background δεν ήταν τυχαίες, αλλά ο ήχος της καρδιάς του γαλαξία Milky Way. Όταν ξεκινήσαμε να στέλνουμε δορυφόρους στο διάστημα μετά την εκτόξευση του Sputnik το 1957, αρχίσαμε να καταγράφουμε περισσότερους ήχους.

Τα ραδιοκύματα δεν είναι ήχος. Είναι μία μορφή φωτός στην οποία μπορούν να ενσωματώνονται δεδομένα ήχου και όταν ληφθούν από ένα δέκτη, να μετατραπούν ξανά σε ήχο. Παρόμοια λειτουργούν τα κινητά μας τηλέφωνα, με την τεχνολογία που μετατρέπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε ήχο, να έχει αναπτυχθεί πολύ από τότε.

Διαφορετικοί πλανήτες παράγουν διαφορετικούς ήχους. Για παράδειγμα της Γης μοιάζει με τραγούδι φαλαινών, ενώ του Κρόνου με soundtrack τρομακτικής ταινίας sci-fi του 1950. Η Ευρώπη και ο Γανυμήδης του Δία ακούγονται σαν ρομποτικές παρεμβολές.

Μπορείτε να ακούσετε όλους τους απόκοσμους ήχους του ηλιακού μας συστήματος σε μία playlist της NASA στο SoundCloud από εδώ.

Tags: