Επιβεβαιώθηκαν κρυφοί θάλαμοι σε πυραμίδα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

200 χρόνια μετά
29 Δεκεμβρίου 2023 09:48
Επιβεβαιώθηκαν κρυφοί θάλαμοι σε πυραμίδα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το 1836, ο Αιγυπτιολόγος John Shae Perring, πρόσεξε ένα διάδρομο γεμάτο συντρίμμια κατά την ανασκαφή της πυραμίδας του Sahure. Ως ειδικός σε αυτού του είδους τις κατασκευές, υπέθεσε πως υπήρχαν κρυφοί θάλαμοι πέρα από τα συντρίμμια, αλλά η κατασκευή ήταν τόσο κατεστραμμένη που ήταν αδύνατο να μπει στους θαλάμους.

Τώρα, σχεδόν 200 χρόνια αργότερα, μία ομάδα από Αιγύπτιους και Γερμανούς αρχαιολόγους επιβεβαίωσε τις υποψίες του Perring κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης της πυραμίδας.

Χρησιμοποιώντας lidar, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τους διαδρόμους και τους θαλάμους της πυραμίδας. Αλλαγές στη θερμοκρασία, η υψηλή υγρασία και οι ισχυροί άνεμοι ήταν η αιτία της κατάρρευσης ορισμένων τμημάτων της πυραμίδας στη διάρκεια των αιώνων. Καθαρίζοντας μερικά από τα συντρίμμια και δημιουργώντας 3D χάρτες, οι αρχαιολόγοι ακολουθώντας το διάδρομο που ανακάλυψε ο Perring, αποκάλυψαν οκτώ κρυφούς θαλάμους. Οι θάλαμοι θεωρείται πως είναι δωμάτια αποθήκευσης ταφικών αντικειμένων που ανήκαν στους πιστούς ακολούθους του βασιλιά.

Η πυραμίδα του Sahure βρίσκεται στο σύμπλεγμα πυραμίδων Abusir, νότια της πυραμίδας της Γκίζας. Ο φαραώ Sahure βασίλεψε κατά την Πέμπτη Δυναστεία, περί το 2.400π.Χ. Παρόλο που δεν είχε βασιλική καταγωγή, τον λατρεύαν ως το γιο του Ρα, της θεότητας του Ήλιου των Αιγυπτίων. Μία πολύχρωμη τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό της πυραμίδας, δείχνει τον Sahure σε ένα πλοίο, με ένα στόλο πλοίων από πίσω του, καθώς και μερικά τόξα διακοσμημένα με κεφαλές λιονταριού και αετού.

Ένας λόγος της κακής κατάστασης της πυραμίδας ήταν οι τεχνικές κατασκευής της εποχής. Η βάση της πυραμίδας περιέχει κομμάτια ασβεστόλιθου, κεραμικής, άμμου και άλλων μπάζων. Αυτό μπορεί να μείωσε το κόστος και το χρόνο ανέγερσής της, αλλά άφησε την πυραμίδα ευάλωτη στην κατάρρευση. Το πιο πρόσφατο σχέδιο αναστήλωσης ξεκίνησε το 2019, προσπαθώντας να σταθεροποιήσει την κατασκευή, αντικαθιστώντας τα κατεστραμμένα στηρίγματα με τοίχους υποστήριξης. Η ελπίδα είναι να καθαριστούν και να ασφαλιστούν οι θάλαμοι και κάποια στιγμή η πυραμίδα να ανοίξει για το κοινό.