Εξαιρετικά σπάνια σύννεφα “ουράνιου τόξου“ εμφανίστηκαν στον αρκτικό ουρανό (ΦΩΤΟ)

Για τρεις ολόκληρες ημέρες
28 Δεκεμβρίου 2023 10:10
Εξαιρετικά σπάνια σύννεφα “ουράνιου τόξου“ εμφανίστηκαν στον αρκτικό ουρανό (ΦΩΤΟ)

Όσοι βρίσκονταν κοντά στον Αρκτικό Κύκλο μεταξύ 18 και 20 Δεκεμβρίου, έγιναν μάρτυρες ενός εξαιρετικά σπάνιου φαινομένου. Ο ουρανός γέμισε με σύννεφα τα οποία είχαν τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ένα κρύο ρεύμα αέρα που διέσχισε την Αρκτική, έκανε ορατά τα σπάνια στρατοσφαιρικά σύννεφα στο βόρειο πόλο για τρεις ολόκληρες ημέρες, με τους παρατηρητές να μοιράζονται φωτογραφίες από Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Αλάσκα, ακόμα και Σκωτία.

Τα σύννεφα ήταν ορατά στον ουρανό όλη τη μέρα, αλλά τα χρώματα πραγματικά “εξερράγησαν” λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.

Αυτού του είδους τα σύννεφα είναι γνωστά ως “μαργαροειδή σύννεφα” και εμφανίζονται μόνο σε εξαιρετικά κρύες καιρικές συνθήκες, όταν η θερμοκρασία στη στρατόσφαιρα πέφτει κάτω από -85 βαθμούς Κελσίου.

Δημιουργούνται από μικροσκοπικούς κρυστάλλους στην ατμόσφαιρα που διαθλούν το ηλιακό φως, δημιουργώντας μικρά ουράνια τόξα στον ουρανό. Οι κρύσταλλοι βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλο υψόμετρο, μεταξύ 15 και 25 χιλιομέτρων. Συνήθως τα σύννεφα δε συγκεντρώνονται σε τόσο μεγάλο υψόμετρο επειδή η ατμόσφαιρα είναι πολύ ξηρή. Αλλά σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, τα διάσπαρτα μόρια νερού μετατρέπονται σε μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου που σχηματίζουν σύννεφα.

Tags: