Ηλεκτρονικό χώμα ενισχύει την ανάπτυξη φυτών κατά 50%

Τι είναι το eSoil;
28 Δεκεμβρίου 2023 09:51
Ηλεκτρονικό χώμα ενισχύει την ανάπτυξη φυτών κατά 50%

Ερευνητές από το Linkoping University στη Σουηδία, ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες, ανέπτυξαν ένα “βιοηλεκτρονικό χώμα” το οποίο μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών κατά 50% κατά μέσο όρο. Η χρήση αυτού του eSoil όπως ονομάστηκε, απευθύνεται σε υδροπονικές καλλιέργειες, σε καλλιέργειες δηλαδή όπου τα φυτά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που αποτελείται κυρίως από νερό και ένα μέρος για να πιαστούν οι ρίζες. Σε αυτό το σημείο, οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνει το eSoil στις ρίζες, ενίσχυσαν την ανάπτυξή τους.

Το eSoil είναι κατασκευασμένο από οργανικές ουσίες και ένα αγώγιμο πολυμερές που ονομάζεται PEDOT. Η επικεφαλής του προγράμματος, Ελένη Σταβρινίδου, δήλωσε πως η αγωγιμότητα του υλικού ήταν απαραίτητη για τη διέγερση των ριζών του φυτού.

Οι ερευνητές έστελναν ηλεκτρικά σήματα σε σπόρους κριθαριού και παρατηρούσαν την ανάπτυξή τους για 15 μέρες. Μία τάση 0.5V διέγειρε τις ρίζες, οι οποίες σημείωσαν μία αύξηση στην ανάπτυξη σε σχέση με φυτά που δε διεγείρονταν ηλεκτρικά.

Η ηλεκτρική διέγερση στους σπόρους έκανε πιο αποδοτική την επεξεργασία του αζώτου από το φυτό.

Βρήκαμε πως τα διεγερμένα φυτά μπορούσαν να επεξεργαστούν τα θρεπτικά συστατικά πιο αποδοτικά, αλλά δε γνωρίζουμε ακόμα πώς αυτή η διέγερση επηρεάζει τη διαδικασία.

Η Σταυρινίδου πρόσθεσε πως ο λόγος πίσω από την ανάπτυξη των φυτών θα είναι ο στόχος μελλοντικών μελετών.

Η χρήση του eSoil, πέρα από τη βελτίωση των σοδειών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και νερού σε υδροπονικές καλλιέργειες.

Το eSoil καταναλώνει πολύ μικρά ποσά ενέργειας, της τάξης των microwatts.

Τώρα απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθεί πώς η ηλεκτρική διέγερση επηρεάζει όλο τον κύκλο ζωής του φυτού και όχι απλά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του. Η ομάδα των ερευνητών θα επεκτείνει την έρευνά της και σε άλλα είδη φυτών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PNAS.