Τα μάτια του παιδιού μπορούν να αποκαλύψουν τον αυτισμό

Με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης
24 Δεκεμβρίου 2023 12:36
Τα μάτια του παιδιού μπορούν να αποκαλύψουν τον αυτισμό

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τις αλλαγές των νεύρων του αμφιβληστροειδούς με αλλοιωμένες δομές στον εγκέφαλο και από εκεί με το φάσμα του αυτισμού (ASD). Τα στοιχεία δείχνουν πως τα μάτια είναι όντως ένα παράθυρο στον εγκέφαλο, λόγω της διασύνδεσής τους με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τώρα, μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέσω εκμάθησης μηχανής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν τον αυτισμό και τη σοβαρότητά των συμπτωμάτων και το μόνο που χρειάζεται η AI είναι μία φωτογραφία του αμφιβληστροειδούς.

Άτομα με ASD έχουν δομικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή οι οποίες μπορούν να αντανακλάσουν τις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών στο οπτικό νεύρο μέσω εμβρυονικών και ανατομικών συνδέσεων.

Το AI μοντέλο εκπαιδεύτηκε σε εικόνες όπου υπήρχε η γνώση αν ο ασθενής είχε αυτισμό ή όχι. Έπειτα, ανέλυσε τους αμφιβληστροειδείς 958 παιδιών και εφήβων με μέσο όρο ηλικίας 7.8 ετών, με τα μισά από αυτά να έχουν ήδη διαγνωστεί με αυτισμό. Η AI κατάφερε να πετύχει το τέλειο σκορ στο να διακρίνει ποιος είχε αυτισμό και ποιος όχι.

Ωστόσο δεν ήταν τόσο αποτελεσματική στην πρόβλεψη της σοβαρότητας της κάθε περίπτωσης βάσει των φωτογραφιών, καθώς είχε ακρίβεια μόλις 48-66%. Σε κάθε περίπτωση όμως, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη διάγνωση σε μικρότερη ηλικία. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση της AI είχαν εύρος ηλικίας παιδιών 4-18 ετών, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ακόμα μικρότερα παιδιά.

Τίθεται ένα ερώτημα για τις μικρότερες από 4 ετών ηλικίες, καθώς οι αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς σε άτομα με ASD μπορούν να εκδηλωθούν ακόμα και πριν την ωρίμανση του αμφιβληστροειδούς.

Περίπου 1 στους 36 παιδιά 8 ετών ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κατανόηση του εαυτού τους και της ανάπτυξής τους.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως οι φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να είναι μία αντικειμενική μέθοδος διάγνωσης του αυτισμού και ίσως της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.