Ανησυχητική η αύξηση των μικροπλαστικών στον πλακούντα

Βρισκόμαστε σε άγνωστα νερά
23 Δεκεμβρίου 2023 09:24
Ανησυχητική η αύξηση των μικροπλαστικών στον πλακούντα

Ερευνητές από Χαβάη και Βραζιλία, σε μία νέα έρευνα, βρήκαν μία ανησυχητική αύξηση των μικροπλαστικών που υπάρχουν στον πλακούντα κατά την ανάπτυξη των εμβρύων. Ο πλακούντας είναι το όργανο των γυναικών που παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ανάλυση έγινε σε 30 πλακούντες που δόθηκαν στο Reproductive Biospesimen Repository της Χαβάης μεταξύ 2006 και 2021 και δείχνει μία σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης των μικροπλαστικών σε αυτήν την περίοδο.

Το 2006 μόλις έξι από τα δέκα δείγματα περιείχαν μικροπλαστικά. Έως το 2013, εννιά στους δέκα πλακούντες περιείχαν μικροπλαστικά, ενώ το 2021 είχαν όλοι, με το μέγεθος των σωματιδίων να είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Θεωρούμε πως τα πλαστικά προέρχονται από τροφές ή τα εισπνέουμε. Περνούν μέσα από γαστρικά υγρά ή τα πνευμόνια και τα σωματίδια απορροφούνται μέσω του εντέρου και ταξιδεύουν στο αίμα. Έπειτα, με κάποιο τρόπο, συγκεντρώνονται στον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μέσω του πλακούντα, μπορούν να ταξιδέψουν στο ομφάλιο λώρο και να καταλήξουν στο μωρό. Δεν το γνωρίζουμε αυτό αυτή τη στιγμή.

Παρόλο που πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, το μέγεθος του δείγματος είναι πολύ μικρό και περιορισμένο μόνο σε γυναίκες από τη Χαβάη. Έτσι, οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα για την αιτία της μόλυνσης με μικροπλαστικά σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο ή στη μητέρα. Τα αποτελέσματα δείχνουν όμως ξεκάθαρα μία μεγάλη αύξηση στη μόλυνση με μικροπλαστικά, η οποία πλέον φαίνεται αδύνατον να αποφευχθεί, ενώ οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία παραμένουν άγνωστες.

Πειράματα με ποντίκια έχουν δείξει πως τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά μπορούν να διαταράξουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με διάφορες επιπτώσεις νευρολογικής φύσης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Environment International.