Το πρώτο δελτίο καιρού για βροχή πλαστικών είναι γεγονός

“Σήμερα αναμένονται 40 κιλά πλαστικής βροχής...”
27 Μαΐου 2023 10:17
Το πρώτο δελτίο καιρού για βροχή πλαστικών είναι γεγονός

Σήμερα ο καιρός στο Παρίσι θα είναι ηλιόλουστος, αν και αναμένονται μερικές μπόρες πλαστικών έως και 40 κιλά συγκεντρωτικά μέσα στη μέρα.” Θα μπορούσε να είναι μέρος σεναρίου ταινίας επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως ένα πραγματικό δελτίο καιρού για τη γαλλική πρωτεύουσα. Ως μέρος μίας εκστρατείας πληροφόρησης του κοινού, στις 25 Μαΐου ο πρώην παρουσιαστής του France Televisions μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Cristophe Bechu προχώρησαν σε αυτήν την ανακοίνωση. Το Plastic Forecast είναι ένας νέος δείκτης στα δελτία καιρού, σχεδιασμένος να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κρίση της πλαστικής ρύπανσης που διανύει η ανθρωπότητα.

Το χρονικό πλαίσιο του συγκεκριμένου δελτίου καιρού δεν είναι τυχαίο, αφού από τις 29 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, το Παρίσι φιλοξενεί διπλωμάτες από 175 χώρες για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων για ένα παγκόσμιο σχέδιο ενάντια στη ρύπανση των πλαστικών.

Η προβλεπόμενη βροχόπτωση της μέρας θα περιλάμβανε 40-48 κιλά μικροσκοπικών κομματιών πλαστικού τα οποία θα έπεφταν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Αν ο καιρός έφερνε μάλιστα έντονη βροχόπτωση, η ποσότητα των πλαστικών πιθανόν να δεκαπλασιαζόταν.

Αυτό πρέπει να εντείνει την προσοχή των διπλωματών. Τα πλαστικά σωματίδια διαλύονται στο περιβάλλον και το τοξικό του κοκτέιλ καταλήγει στο σώμα μας, όπου κάνει αδιανόητη ζημιά στην υγεία μας. – Marcus Gover, Minderoo Foundation, Αυστραλία

Τα μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από το Βόρειο Πόλο έως τα βάθη των ωκεανών, ενώ στον άνθρωπο έχουν εντοπιστεί στο αίμα, στον πλακούντα και στο γάλα θηλασμού.

Στο σώμα μας, τα πλαστικά για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο είναι αυτά μεταξύ 10 νανομέτρων και 1 μικρομέτρου. Αυτά είναι πιο πιθανό να διαπεράσουν τις βιολογικές μεμβράνες των ιστών. Μόλις τώρα βγάζουμε το κεφάλι μας από την άμμο όσον αφορά του κινδύνους της υγείας από τα μικροπλαστικά. – Χρήστος Συμεωνίδης, παιδίατρος και ερευνητής στο Murdoch Children’s Research Hospital

Η πρόβλεψη βροχόπτωσης με πλαστικό αφορά αρκετά μεγαλύτερα σωματίδια της τάξης των 50 micron (μία ανθρώπινη τρίχα είναι 80 microns ή 80.000 νανόμετρα). Η μέθοδος υπολογισμού των ερευνητών δεν περιλαμβάνει την πτώση πλαστικών από την ατμόσφαιρα σε πραγματικό χρόνο, αλλά βασίζεται σε δειγματοληπτικές εκτιμήσεις που λήφθηκαν σε πολλαπλές τοποθεσίες μέσα στη διάρκεια ενός έτους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στη διάρκεια ενός έτους, στο Παρίσι πέφτουν έως και 10 τόνοι μικροπλαστικών, με την πυκνότητά τους να εκτοξεύεται όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση.

Τα νούμερα δείχνουν πως η ετήσια παραγωγή πλαστικών θα τριπλασιαστεί στους 1.2 δισεκατομμύρια τόνους μέχρι το 2060, ενώ τα πλαστικά απόβλητα θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο τόνους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD).