Τα PCs με 256GB RAM είναι πλέον πραγματικότητα χάρη στις νέες 64GB DDR5 μνήμες

Οι πρώτες μητρικές που τις υποστηρίζουν είναι γεγονός
18 Δεκεμβρίου 2023 15:01
Τα PCs με 256GB RAM είναι πλέον πραγματικότητα χάρη στις νέες 64GB DDR5 μνήμες

Και επίσημα δε χρειάζεται πλέον να έχετε κάποια ειδική μητρική ή υπολογιστή με server/workstation επεξεργαστή για να φτάσετε τα 256GB μνήμης RAM, αφού το ακραίο αυτό νούμερο είναι το νέο όριο πλέον και για τα mainstream PCs.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, μεγάλοι κατασκευαστές όπως η MSI και η ASRock ξεκίνησαν να ανακοινώνουν σημαντικές αναβαθμίσεις των δυνατοτήτων χρήσης μνήμης των προϊόντων τους. Οι εν λόγω εταιρίες αποκάλυψαν για την ακρίβεια πως διάφορα μοντέλα μητρικών τους είναι πλέον δυνατόν να αξιοποιήσουν DDR5 μονάδες μνήμης των 64GB, επιτρέποντας στους desktop υπολογιστές να φτάσουν την εκπληκτική συνολική χωρητικότητα μνήμης των 256GB.

Αυτό το άλμα πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ολοκαίνουργιων Fury Renegade DDR5 μνημών της Kingston, που είναι ειδικά σχεδιασμένες για Intel 700 και AMD AM5 μητρικές. Η βελτίωση επιτρέπει στους υπολογιστές με τέσσερις DIMM υποδοχές να υποστηρίζουν μνήμη έως και 256GB, ενώ εκείνοι με δύο υποδοχές μπορούν να φιλοξενήσουν πλέον έως και 128GB. Η ASRock έκανε επίδειξη αυτής την αναβάθμισης χρησιμοποιώντας την Intel Z790 Noba Wi-Fi μητρικής της, ενώ η MSI χρησιμοποίησε την AMD PRO X670-P WIFI, ομοίως με 256GB.

Για την ιστορία, αυτά τα νέα κιτ μνήμης από την Kingston δεν είναι έχουν μόνο τεράστια χωρητικότητα, αλλά προσφέρουν επίσης και άλλα προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως υποστήριξη για τα προφίλ EXPO και XMP 3.0, με latency 36-38-38, τάση 1,350V και ταχύτητες που φτάνουν έως και 6.000 MT/s.

Η MSI τόνισε τα οφέλη αυτής της αναβάθμισης για τους λάτρεις των υπολογιστών, υπογραμμίζοντας την αυξημένη ευελιξία και τις βελτιωμένες multitasking δυνατότητες . Η ASRock, από την πλευρά της, επισήμανε και αυτή τη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας για τους χρήστες που ασχολούνται με εντατικές εργασίες που απαιτούν άφθονη μνήμη.

Να σημειωθεί πως αυτή η πρόοδος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση των τσιπ μνήμης του 1-Beta node της Micron, τα οποία είναι γνωστά για τις ανώτερες επιδόσεις, την αποδοτικότητα και την υψηλότερη πυκνότητά τους. Η ανακοίνωση αυτή αναμένεται να θέσει νέα πρότυπα στον χώρο, με περισσότερους κατασκευαστές μητρικών και μνημών να ακολουθούν.

Tags: