Επιστήμονες επικοινώνησαν με φάλαινα στη γλώσσα της

Πώς συνδέεται αυτό με τους εξωγήινους;
18 Δεκεμβρίου 2023 10:35
Επιστήμονες επικοινώνησαν με φάλαινα στη γλώσσα της

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PeerJ, αποκάλυψε πως επιστήμονες από το Alaska Whale Foundation και το SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), συνεργάστηκαν για να επικοινωνήσουν με τις φάλαινες. Σε ένα πείραμα-ορόσημο, η ομάδα επικοινώνησε μία μεγάπτερη φάλαινα ονόματι Twain, για 20 ολόκληρα λεπτά στη γλώσσα της.

Φυσικά δεν πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση όπως επικοινωνούν οι άνθρωποι, καθώς απέχουμε πολύ ακόμα από αυτό το επίπεδο κατανόησης. Και πάλι όμως, αυτό που συνέβη ήταν εκπληκτικό.

Οι επιστήμονες βρέθηκαν με σκάφος ανοιχτά της ακτής της Αλάσκα και αναπαρήγαγαν έναν ήχο ο οποίος είναι γνωστός ως “κάλεσμα”, για να δουν αν θα ανταποκριθεί κάποια φάλαινα. Τα καλέσματα των φαλαινών είναι σαν τον ανθρώπινο χαιρετισμό. Οι φάλαινες χρησιμοποιούν το κάλεσμα για να καλέσουν άλλες φάλαινες ή να τις ενημερώσουν πως βρίσκονται στην περιοχή.

Είναι ένα από τα πιο κοινά σήματα στο ρεπερτόριο των κοινωνικών ήχων των φαλαινών.

Η Twain άκουσε το κάλεσμα και κολύμπησε μέχρι το σκάφος, ξεκινώντας να κάνει κύκλους γύρω του. Για τα επόμενα 20 λεπτά, οι επιστήμονες εξέπεμψαν το ίδιο κάλεσμα 36 φορές με διαφορετικό χρονικό κενό ανάμεσά τους και η Twain απάντησε κάθε φορά, με το ίδιο χρονικό κενό. Αν δηλαδή οι επιστήμονες περίμεναν 10 δευτερόλεπτα πριν αναπαράγουν ξανά το σήμα, η Twain θα περίμενε και αυτή 10 δευτερόλεπτα πριν απαντήσει. Αυτό δείχνει πως η ανταλλαγή ήχων ήταν σκόπιμη.

Το κάλεσμα που εξέπεμπαν οι ερευνητές το είχαν ηχογραφήσει την προηγούμενη μέρα από μία μικρή ομάδα μεγάπτερων φαλαινών, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η Twain. Οπότε είναι πιθανό η Twain να απαντούσε στο δικό της κάλεσμα.

Τι σχέση έχει όμως αυτό το πείραμα με τους εξωγήινους;

Η συμπεριφορά της Twain μπορεί να μοιάζει με τον τρόπο που νοήμονες εξωγήινοι μπορεί να επικοινωνήσουν με την ανθρωπότητα.

Μία σημαντική υπόθεση στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης είναι πως οι εξωγήινοι θα ενδιαφέρονται για επικοινωνία και έτσι θα στοχεύσουν τους δέκτες των ανθρώπων.

Αν υπάρχουν εξωγήινοι και προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω σημάτων, μπορεί να μην τα προσέξουμε αν δε ξέρουμε τι ψάχνουμε. Δημιουργώντας έξυπνα φίλτρα, ίσως να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε εξωγήινα σήματα από το διάστημα.

Υπάρχουν πολλά είδη νοημοσύνης σε αυτόν τον πλανήτη και μελετώντας τα, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα πώς μπορεί να είναι μία εξωγήινη νοημοσύνη, επειδή δε θα είναι ακριβώς σαν τη δική μας.

Οι επιστήμονες θέλουν να πραγματοποιήσουν παρόμοια πειράματα με άλλα ζώα υψηλής νοημοσύνης, όπως τα δελφίνια και οι ελέφαντες.

Η έρευνα με τις φάλαινες δείχνει πως αν έχεις ευφυία, η περιέργεια είναι έμφυτη και θα θέλεις να έρθεις σε επικοινωνία.

Tags: