Έρχεται εμβόλιο για το μελάνωμα σε δύο χρόνια

Η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος
18 Δεκεμβρίου 2023 10:01
Έρχεται εμβόλιο για το μελάνωμα σε δύο χρόνια

Η CEO της Moderna, Stephane Bancel, ανακοίνωσε πως το πειραματικό εμβόλιο της εταιρίας της για το μελάνωμα, θα είναι διαθέσιμο σε μόλις δύο χρόνια.

Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Παγκοσμίως, από το 2020 και έπειτα, εκτιμάται πως υπάρχουν 325.000 νέες υποθέσεις μελανώματος και 57.000 θάνατοι.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια, τα “θεραπευτικά εμβόλια” δεν προλαμβάνουν, αλλά θεραπεύουν μία ασθένεια. Ωστόσο εκπαιδεύουν ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τον εισβολέα. Τα θεραπευτικά εμβόλια αποτελούν σήμερα μία πραγματική ελπίδα στην ογκολογία.

Την Πέμπτη που μας πέρασε δημοσιεύθηκαν τα τελευταία δεδομένα των κλινικών δοκιμών της Moderna, τα οποία έδειχναν μία βελτίωση σε βάθος χρόνου στις πιθανότητες επιβίωσης από μελάνωμα, χάρη στο εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια mRNA τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στην Covid-19.

Η κλινική δοκιμή έγινε με 157 ανθρώπους με προχωρημένο μελάνωμα. Το εμβόλιο σε συνδυασμό με το φάρμακο ανοσοθεραπείας Keytruda, μείωσε το ρίσκο θανάτου ή επανεμφάνισης του μελανώματος κατά 49% μέσα σε περίοδο τριών ετών, σε σχέση με τη χρήση μόνο του Keytruda.

Η διαφορά στην επιβίωση μεγαλώνει. Όσο περνάει ο καιρός τόσο φαίνεται το πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα, οι παρενέργειες δεν αυξήθηκαν. Έχουμε έναν στους δύο ανθρώπους, συγκριτικά με το καλύτερο προϊόν στην αγορά, οι οποίοι επιβιώνουν. Αυτό είναι τεράστιο στην ογκολογία.

Το τρίτο στάδιο της έρευνας που θα συμπεριλάβει χιλιάδες ανθρώπους, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2024. Τόσο οι Αρχές των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει τη θεραπεία σε καθεστώς επιταχυμένων διαδικασιών για έγκριση. Για να προετοιμαστεί για την παραγωγή, η Moderna κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Η Moderna ανακοίνωσε επίσης πως ξεκινάει την τρίτη φάση δοκιμών για ένα mRNA εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ μελετώνται και άλλα είδη όγκων. Άλλες εταιρίες, όπως η BioNTech εργάζονται επίσης σε θεραπευτικά εμβόλια για τον καρκίνο.