Οι Κινέζοι εκτόξευσαν σε τροχιά τον πρώτο πύραυλο μεθανίου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Θα αλλάξει τα δεδομένα στις εκτοξεύσεις
09 Δεκεμβρίου 2023 09:59
Οι Κινέζοι εκτόξευσαν σε τροχιά τον πρώτο πύραυλο μεθανίου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η κινεζική ιδιωτική εταιρία LandSpace πραγματοποίησε μία εκτόξευση-ορόσημο σήμερα, ενός πυραύλου ο οποίος κάνει χρήση μεθανίου ως καύσιμο. Η εκτόξευση ήταν επιτυχής και ο πύραυλος Zhuque-2 Y-3 έθεσε σε τροχιά τρεις δορυφόρους.

Η επιτυχία του πειράματος μπορεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στο μεθάνιο ως καύσιμο πυραύλων, κάτι το οποίο μπορεί με τη σειρά του να μειώσει κατά πολύ τα κόστη εκτόξευσης και να υποστηρίξει τη χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων με πιο αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η εκτόξευση ήταν η τρίτη για την εταιρία, αλλά η πρώτη που έφερε δορυφόρους σε τροχιά. Η δεύτερη εκτόξευση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και δε μετέφερε δορυφόρους. Έκανε όμως την LandSpace την πρώτη εταιρία που εκτοξεύει πύραυλο μεθανίου-υγρού οξυγόνου, προλαμβάνοντας τους Αμερικάνους ανταγωνιστές SpaceX και Blue Origin.

Οι τρεις δορυφόροι τέθηκαν σε γεωσύγχρονη τροχιά στα 460 χιλιόμετρα υψόμετρο, παραμένει όμως άγνωστος ο τύπος τους και το βάρος τους. Ο πύραυλος Zhuque-2 είναι ικανός να μεταφέρει φορτίο 1.5 τόνου σε τροχιά 500 χιλιομέτρων, ενώ μελλοντικές εκδόσεις του πυραύλου θα αυξήσουν την ικανότητα μεταφοράς φορτίου στους 4 τόνους.

Η LandSpace έχει σχέδια για να προσφέρει στους πελάτες της τρεις εκτοξεύσεις μέσα στο 2024 και θα διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό το 2025. Δεν είναι όμως η μόνη κινεζική εταιρία που αναζητά εναλλακτικά καύσιμα για τους πυραύλους της. Η OrienSpace θα εκτοξεύσει αυτό το μήνα τον πύραυλο Gravity-1, ο οποίος χρησιμοποιεί στερεό καύσιμο. Η Deep Blue Aerospace αναπτύσσει επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο κηροζίνης και αναμένεται να πραγματοποιήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την εκτόξευση του Nebula-1 σε τροχιά και τη μετέπειτα ανάκτησή του. Η Galactic Energy εκτόξευσε τον πύραυλο στερεού καυσίμου Ceres-1 με δύο δορυφόρους σε τροχιά.