Το demo του Gemini AI ήταν στημένο

Το έκανε η Google για να...εμπνεύσει
08 Δεκεμβρίου 2023 09:27
Το demo του Gemini AI ήταν στημένο

Η Google παρουσίασε το Gemini μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα τροφοδοτήσει το Bard και αποτελεί ανταγωνιστή του GPT-4. Η παρουσίαση των δυνατοτήτων της AI μέσω ενός βίντεο ήταν όντως εντυπωσιακή, αφού μπορούσε να αναγνωρίσει τα πάντα, να καταλήγει σε συμπεράσματα και να επιδεικνύει πολύπλοκο τρόπο σκέψης.

Φαίνεται όμως πως το βίντεο δεν είναι απόλυτα αληθές ως προς τον τρόπο αλληλεπίδρασης με την AI. Στην πραγματικότητα, η κουβέντα που λαμβάνει χώρα μεταξύ του χρήστη και του Gemini δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το demo δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας καρέ εικόνων από το βίντεο υλικό και ρωτώντας το Gemini μέσω κειμένου, αντί να αφεθεί η AI να απαντήσει ή να προβλέψει το σχέδιο που ζωγράφιζε ο χρήστης ή την αλλαγή των αντικειμένων στο τραπέζι σε πραγματικό χρόνο.

Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν την Google για παραπλάνηση, ειδικότερα επειδή δεν υπήρχε κάποια δήλωση στο βίντεο για τις μεθόδους εισόδου δεδομένων. Ωστόσο η Google αρνείται πως έκανε κάτι κακό, παραπέμποντας στις δηλώσεις του επικεφαλής του Gemini, Oriol Vinyals, ο οποίος δηλώνει στο X πως “όλες οι εντολές και τα αποτελέσματα στο βίντεο είναι αληθινά” και πως η ομάδα του δημιούργησε το βίντεο “για να εμπνεύσει τους developers”.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο παρακάτω και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για αυτήν την πρακτική της Google.