Τεράστια αναβάθμιση για το Google Bard με το ισχυρό Gemini μοντέλο

Μεταμορφώνεται το δωρεάν chatbot της Google
07 Δεκεμβρίου 2023 15:11
Τεράστια αναβάθμιση για το Google Bard με το ισχυρό Gemini μοντέλο

Όταν το Bard, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google, είχε πρωτοκυκλοφορήσει, πολλά είχαν ειπωθεί για τις περιορισμένες δυνατότητές του σε σύνθετες διεργασίες, όπως η επίλυση μαθηματικών και η σύνταξη κώδικα. Τώρα, ο αμερικανικός κολοσσός έρχεται να τα αφήσει όλα αυτά στο παρελθόν, αφού μόλις κυκλοφόρησε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση του Bard μέχρι σήμερα.

Και επίσημα, το Bard λειτουργεί πλέον εντελώς διαφορετικά πίσω από τα παρασκήνια, αφού κάνει χρήση το πολύ πιο προηγμένου Gemini μοντέλου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Google, το Gemini είναι εξίσου ικανό με τα μοντέλα που τροφοδοτούν το ChatGPT, δηλαδή το GPT-3 και το GPT-4.

Για την ακρίβεια, το Bard αξιοποιεί το Gemini Pro. Η Google έχει αναπτύξει τρία μοντέλα, το Gemini Ultra, το οποίο είναι το μεγαλύτερο απ’ όλα, έχοντας εκπαιδευτεί σε ακόμη περισσότερα δεδομένα. Αυτό σημαίνει πως είναι πιο αργό, αλλά συγχρόνως και πιο ικανό στο οτιδήποτε. Στην αντίπερα όχθη έχουμε το Gemini Nano μια πολύ μικρή έκδοση του μοντέλου που τρέχει εξαιρετικά γρήγορα και έτσι προορίζεται για να τρέχει τοπικά στις συσκευές, όντας και πάλι αρκετά ικανό να βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Το Pro προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ αυτών των δύο κόσμων, θέλοντας να προσφέρει και ταχύτητα και ικανότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Gemini μοντέλο είναι multi-modal, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί και άλλες μορφές εισόδου, πέρα από κείμενο. Για την ώρα βέβαια προορίζεται μόνο για χρήστες που μιλάνε αγγλικά, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει πολύ σύντομα.

Για την ιστορία, η Google σχεδιάζει να κυκλοφορήσει του χρόνου και το Bard Advanced, μια νέα έκδοση του chatbot που θα κάνει χρήση του Ultra μοντέλου. Περισσότερα σχετικά με τη μεγάλη αυτή αναβάθμιση μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.