Αναφορές για μειωμένη απόδοση στα Windows 11 23H2 – Αυτά είναι τα βήματα επιδιόρθωσης

Εξαιτίας του Microsoft Defender
06 Δεκεμβρίου 2023 13:46
Αναφορές για μειωμένη απόδοση στα Windows 11 23H2 – Αυτά είναι τα βήματα επιδιόρθωσης

Πρόσφατα η Microsoft κυκλοφόρησε μια μεγάλη αναβάθμιση για τα Windows 11, το λεγόμενο 23H2 Update. Αυτό πρόσθεσε πολλές νέα χρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως η βοηθός τεχνητής νοημοσύνης Copilot, κάνοντας συγχρόνως και αλλαγές που ζητούσαν καιρό οι χρήστες, με περισσότερες επιλογές να προστίθενται για παράδειγμα για την εμφάνιση των ανοιχτών εφαρμογών στη Γραμμή Εργασιών.

Ωστόσο, όπως φαίνεται η ιστορία επαναλαμβάνεται και αμέσως μετά την άφιξη του update, υπήρξαν και κάποια παράπονα για τεχνικής φύσεως προβλήματα από διάφορους χρήστες, σε σελίδες όπως το Reddit και τα forums της ίδιας της Microsoft. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά παράπονα πως το 23H2 Update μειώνει σημαντικά την απόδοση των Windows 11.

Για παράδειγμα, ο χρήστης Anant Acharya παραπονέθηκε στα forums του αμερικανικού κολοσσού πως ενώ παλιότερα έπαιζε παιχνίδια όπως τα Valorant, CS:GO και Grand Theft Auto 5 με πάνω από 130 FPS, πλέον, μετά το update, το laptop του υποφέρει από ξαφνικά stutters και FPS drops στα ίδια παιχνίδια! Ο χρήστης επισήμανε πως παρακολουθούσε τις θερμοκρασίες και το laptop του έτρεχε όπως και πριν, μιας και χρησιμοποιεί ειδικό cooling pad.

Το θέμα όμως δεν είναι μεμονωμένο. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και ο Redditor u/BNSoul, ο οποίος το έψαξε περισσότερο και ισχυρίζεται πως ακόμη και ένα clean install των Windows 11 23H2 αποδίδει 5% με 8% χειρότερα από την 22H2 έκδοση του λειτουργικού συστήματος, πρακτικά σε όλα τα benchmarks. Παράλληλα, παρατήρησε προβλήματα και στο gaming.

Η ίδια η Microsoft αναγνώρισε το θέμα και ευτυχώς έδωσε ήδη λύση. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα απόδοσης φαίνεται ότι συνδέονται με την ασφάλεια των Windows. Ως λύση, η εταιρία προτείνει στους χρήστες που επηρεάζονται να κάνουν reset τον Microsoft Defender, εκτελώντας ορισμένες PowerShell εντολές. Έπειτα, πρέπει να κάνουν επανεκκίνηση τον υπολογιστή τους και να ενεργοποιήσουν το CPU Virtualization στο BIOS. Έπειτα, θα πρέπει να ανοίξουν το Windows Security από τις ρυθμίσεις και να βεβαιωθούν πως το ‘Memory Integrity’ χαρακτηριστικό είναι ενεργοποιημένο, κάτω από το ‘Core Isolation’. Έπειτα από όλα αυτά, χρειάζεται μια τελευταία επανεκκίνηση.

Η διαδικασία αυτή φαίνεται πως όντως δουλεύει, αφού τουλάχιστον στην περίπτωση του Reddit χρήστη, τα αποτελέσματα των benchmarks επέστρεψαν στα κανονικά επίπεδα, αφού ακολούθησε τα παραπάνω βήματα.