Υπερσπάνιο είδος καρχαρία ξεβράστηκε στις Φιλιππίνες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ήταν έγκυος
06 Δεκεμβρίου 2023 10:10
Υπερσπάνιο είδος καρχαρία ξεβράστηκε στις Φιλιππίνες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι μεγαλόστομοι καρχαρίες (Megachasma pelagios) είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος καρχαρία που συναντάται σε βάθος 4.600 μέτρων και ανεβαίνει στην επιφάνεια μόνο τη νύχτα για να τραφεί. Από την ανακάλυψή του το 1976, έχουν καταγραφεί μόλις 60 δείγματα και υπάρχουν μόνο τρεις καταγραφές αυτών σε βίντεο.

Τώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία, είδαμε έναν έγκυο μεγαλόστομο καρχαρία, καθώς ένα θηλυκό ξεβράστηκε στις ακτές των Φιλιππίνων. Ένα νεογέννητο καρχαριάκι βρέθηκε δίπλα της και ακόμα έξι μωρά ήταν ακόμα μέσα στην μητέρα τους.

Η ανακάλυψη αποδεικνύει πως οι μεγαλόστομοι καρχαρίες είναι ωοζωοτόκα, δηλαδή κρατούν τα αυγά μέσα στο σώμα τους μέχρι να εκκολαφθούν και τελικά από το σώμα τους βγαίνουν μικρά.

Ο καρχαρίας είχε μήκος 5.6 μέτρα και το άνοιγμα του στόματος έφτανε τα 1.3 μέτρα. Στον καρχαρία, καθώς και στο ένα μικρό πραγματοποιήθηκε νεκροψία, για να μάθουν οι επιστήμονες περισσότερα για τη φυσιολογία και τις συνήθειες του σπάνιου αυτού είδους. Οι δύο καρχαρίες αργότερα θάφτηκαν για να είναι διαθέσιμοι για μελλοντική μελέτη, ενώ τα έξι μωρά στάλθηκαν στο Εθνικό Μουσείο των Φιλιππίνων για μελέτη. Έπειτα θα διατηρηθούν για να προβληθούν ως εκθέματα στο μουσείο.

Οι μεγαλόστομοι καρχαρίες έχουν μία λευκή λωρίδα στο στόμα τους, η οποία αντανακλά το φως και οι επιστήμονες θεωρούν πως προσελκύει τη λεία τους. Παρόλο που η ονομασία τους προέρχεται από το τεράστιο στρογγυλό στόμα τους, δεν είναι επικίνδυνοι για τους ανθρώπους. Είναι το ένα από τα μόλις τρία είδη καρχαριών (από ένα σύνολο 500 ειδών), που τρέφονται με πλαγκτόν. Κολυμπούν με το στόμα ανοιχτό για να συλλάβουν την αγαπημένη τους λεία.

Tags: