Η Κίνα κατασκευάζει το μεγαλύτερο υποβρύχιο data center (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με την ισχύ 6 εκατομμυρίων PCs
02 Δεκεμβρίου 2023 09:53
Η Κίνα κατασκευάζει το μεγαλύτερο υποβρύχιο data center (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Κίνα σχεδιάζει να τοποθετήσει στον πυθμένα του ωκεανού 100 data center blocks μέχρι το 2025, τα οποία θα καταλαμβάνουν μία έκταση 68.000 τετραγωνικών μέτρων σε βάθος 35 μέτρων. Το θαλασσινό νερό θα δρα ως φυσικό ψυκτικό μέσο, κρατώντας χαμηλά τις θερμοκρασίες του data center, εξοικονομώντας 122 εκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο ή τον ηλεκτρισμό που χρησιμοποιούν 160.000 πολίτες της Κίνας.

Η τεχνική πρόκληση να τοποθετηθούν υποβρύχια μονάδες που ζυγίζουν συνολικά 1.300 τόνους, είναι μεγάλη. Πρέπει να κατασκευαστούν για να αντέχουν την πίεση σε αυτό το βάθος, καθώς και να αντέχουν στη διάβρωση του θαλασσινού νερού. Άγνωστο παραμένει πώς θα επηρεάσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα στο οποίο θα τοποθετηθούν.

Κάθε μονάδα θα προσφέρει αρκετή υπολογιστική ισχύ για να διαχειριστεί 4 εκατομμύρια εικόνες υψηλής ανάλυσης κάθε 30 δευτερόλεπτα, περίπου δηλαδή ισοδύναμη με την ισχύ 60.000 PCs. Οι 100 μονάδες θα έχουν την ισχύ 6 εκατομμυρίων PCs.

Η ιδέα του υποβρύχιου data center δεν είναι νέα, καθώς η Microsoft δοκίμαζε την τεχνολογία από το 2016. Ωστόσο τα logistics για ένα πλήρως λειτουργικό, εμπορικό data center είναι περίπλοκα και η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που το δοκιμάζει.

Το υπό κατασκευή Hainan Undersea Data Center είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της κυβέρνησης της Κίνας με τον ιδιωτικό τομέα και βρίσκεται ανοιχτά της ακτής Sanya, στην επαρχία Hainan. Κάθε data center είναι σχεδιασμένο να αντέξει 25 χρόνια.