Αυτό είναι το νέο βιοδιασπώμενο παπούτσι της Puma (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Προχωρά το πείραμα Re:Suede
30 Νοεμβρίου 2023 11:43
Αυτό είναι το νέο βιοδιασπώμενο παπούτσι της Puma (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Puma προχώρησε στο επόμενο στάδιο του πειράματος Re:Suede, σε μία προσπάθεια να παράγει ένα πλήρως βιοδιασπώμενο παπούτσι. Σε αυτό το πείραμα η Puma έστειλε 500 ειδικά σχεδιασμένα Suede αθλητικά υποδήματα σε ανθρώπους για να τα δοκιμάσουν για έξι μήνες. Τα 412 από αυτά στάλθηκαν έπειτα σε μία εγκατάσταση κομποστοποίησης στην Ολλανδία.

Τα παπούτσια κατασκευάζονται από οργανικά υλικά και είναι σχεδιασμένα να αποσυντίθενται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Μετά από τρεισήμισι μήνες ένα σημαντικό ποσοστό του παπουτσιού είχε αποσυντεθεί αρκετά, για να θεωρηθεί ως κομπόστ κατάλληλο για κηπουρική. Ωστόσο το θερμοπλαστικό ελαστομερές (TPE-E) της σόλας χρειάστηκε έξι μήνες για να διαλυθεί σε αρκετά μικρά κομμάτια και χρειάστηκε περαιτέρω επεξεργασία και μεγαλύτερο χρόνο στο τούνελ της κομποστοποίησης.

Η Puma θεωρεί το πείραμα επιτυχημένο, παρά το γεγονός πως ο μεγαλύτερος χρόνος αποσύνθεσης της σόλας παρεκκλίνει από το στάνταρ των πρακτικών της βιομηχανικής κομποστοποίησης. Η Puma σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μία εμπορική έκδοση του παπουτσιού μέσα στην επόμενη χρονιά, ενώ εξερευνά και ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο στην κομποστοποίηση που υποστηρίζει την αποσύνθεση των παπουτσιών.

Η Puma δεσμεύεται να μοιραστεί δημόσια όλα τα δεδομένα του πειράματος σε μία λεπτομερή αναφορά. Η επιλογή της διαφάνειας από πλευράς της, θα παρέχει πολύτιμη γνώση και στις άλλες εταιρίες για να εφαρμόσουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για το περιβάλλον.