Το πρώτο εκτός δρόμου ηλιακό όχημα του κόσμου θριάμβευσε στη Σαχάρα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ένα ταξίδι 1.000 χιλιομέτρων
19 Νοεμβρίου 2023 12:05
Το πρώτο εκτός δρόμου ηλιακό όχημα του κόσμου θριάμβευσε στη Σαχάρα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μία ομάδα 22 φοιτητών του Eindhoven University of Technology, γνωστή ως Solar Team Eindhoven, πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι 1.000 χιλιομέτρων στην έρημο της Σαχάρα στο Μαρόκο, με το πρώτο εκτός δρόμου ηλιακό όχημα ονόματι Stella Terra.

Το όχημα κατάφερε να πλοηγηθεί ανάμεσα σε βραχώδεις επιφάνειες, απότομες πλαγιές και τη σαθρή άμμο της ερήμου. Η πηγή ενέργειας του Stella Terra είναι ένα δίκτυο φωτοβολταϊκών πάνελ που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την πάνω επιφάνεια του αυτοκινήτου.

Το όχημα έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να κυκλοφορήσει νόμιμα στους δρόμους των πόλεων. Έχει τελική ταχύτητα 145 χιλιομέτρων την ώρα, ζυγίζει 1.200 κιλά και σε ηλιόλουστες μέρες έχει εμβέλεια 710 χιλιομέτρων. Εκτός δρόμου, η εμβέλεια περιορίζεται περίπου στα 500 χιλιόμετρα, ανάλογα πάντα την επιφάνεια στην οποία κινείται.

Η δυσκολία του project ήταν το όχημα να μπορεί να ανταποκριθεί στις σκληρές απαιτήσεις των εκτός δρόμου διαδρομών, ενώ ταυτόχρονα να παραμείνει αποδοτικό και αρκετά ελαφρύ για να μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στην ηλιακή ενέργεια.

Πριν το ταξίδι των 1.000 χιλιομέτρων στη Σαχάρα, το Stella Terra δοκιμάστηκε εκτενώς στην Ολλανδία. Προς έκπληξη των φοιτητών, το ηλιακό όχημα αποδείχτηκε αποδοτικότερο από ότι περίμεναν, χρησιμοποιώντας 30% λιγότερη ενέργεια από αυτήν που υπολόγιζαν. Η αποδοτικότητά του, του επέτρεψε να ολοκληρώσει το ταξίδι στην έρημο βασισμένο αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια, χωρίς την ανάγκη για σταθμό φόρτισης.