Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα Windows 11 λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τέλος ο υποχρεωτικός Edge, το Bing, κ.α.
17 Νοεμβρίου 2023 12:32
Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα Windows 11 λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Δεύτερα 6 Σεπτεμβρίου σας είχαμε ενημερώσει πως ήταν μια μέρα που το internet θα άλλαζε για πάντα. Πράγματι από τότε έχουμε δει πολύ μεγάλες αλλαγές από όλους σχεδόν του τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως για παράδειγμα η Apple που ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει επιτέλους το κοινό πρότυπο RCS για τα γραπτά μηνύματα ή η Meta που πρόσθεσε μια νέα επιλογή συνδρομής για αφαίρεση των διαφημίσεων στα Facebook και Instagram.

Τώρα, η νέα Digital Markets Act νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζει και τη Microsoft να κάνει αλλαγές που θα επηρεάσουν τους χρήστες των Windows σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η Microsoft μόλις ανακοίνωσε, μέσα από μια ανάρτηση στο επίσημο blog της, τις αλλαγές που θα κάνει στα Windows 11 για να συμμορφωθούν με τους νέους νόμους. Συνολικά οι αλλαγές αυτές θα μεταφραστούν σε περισσότερες επιλογές και ελευθερία για τους χρήστες.

Ξεκινώντας με την σημαντικότερη, οι χρήστες των Windows 11 θα μπορούν πλέον να απεγκαταστήσουν τον Microsoft Edge web browser, ο οποίος είναι υποχρεωτικά μέρος του λειτουργικού συστήματος αυτή τη στιγμή. Ομοίως, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αφαιρέσουν εντελώς και την αναζήτηση στο Bing από το μενού αναζήτησης που εμφανίζεται αν ψάξει κάποιος οτιδήποτε μέσα από το ειδικό πεδίο της Γραμμής Εργασιών.

Συνεχίζοντας, το λειτουργικό σύστημα θα θυμάται και θα σέβεται πλέον τις επιλογές του χρήστη για τα προγράμματα που θέλει να χρησιμοποιεί, όπως για παράδειγμα ποιος θέλει να είναι ο προ-επιλεγμένος web browser ή email client του. Οι επιλογές θα συγχρονίζονται με τον Microsoft λογαριασμό του και δε θα χρειάζεται να γίνονται εκ νέου σε κάθε νέα εγκατάσταση των Windows.

Τέλος, η Microsoft θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες -πάντα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης- να απενεργοποιούν τα Microsoft News και τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στην αριστερή μπάρα των Widgets.

Η Microsoft δοκιμάζει αυτή τη στιγμή τις αλλαγές με τα μέλη του Insider προγράμματος των Windows, αλλά η νομοθεσία απαιτεί να εφαρμοστούν μέχρι τις 6 Μαρτίου του 2024. Αυτό σημαίνει πως σύντομα οι νέες επιλογές θα εμφανιστούν για όλους τους χρήστες εντός των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, κοκ.