Ανακαλύφθηκε άγνωστη γλώσσα 3.000 ετών στην Τουρκία

Δε μοιάζει με άλλες αρχαίες γλώσσες της Μέσης Ανατολής
16 Νοεμβρίου 2023 11:19
Ανακαλύφθηκε άγνωστη γλώσσα 3.000 ετών στην Τουρκία

Στο βορειοδυτικό άκρο της αυτοκρατορίας των Χετταιών, στη σημερινή Τουρκία, ανακαλύφθηκε ένα αρχαίο κομμάτι πηλού το οποίο έχει ένα κείμενο που δε μοιάζει με καμία γλώσσα που έχει ανακαλυφθεί στη Μέση Ανατολή. Η ηλικία του εκτιμάται στη δεύτερη χιλιετία π.Χ. και κανείς δε γνωρίζει ακόμα σε τι αναφέρεται το κείμενο.

Ο Andreas Schachner, ο επικεφαλής των αρχαιολόγων στις ανασκαφές στα ερείπια της Hatussa, παρατήρησε πως το κομμάτι πηλού ήταν αξιοσημείωτα καλοδιατηρημένο σε σχέση με τα 25.000 ακόμα κομμάτια που βρέθηκαν στη σημερινή πόλη της Bogazkoy. Για πάνω από έναν αιώνα, αρχαιολόγοι και ιστορικοί εργάζονται διαρκώς για να αποκαλύψουν και να μεταφράσουν το πλούσιο αρχείο κειμένων της περιοχής. Τα περισσότερα είναι γραμμένα σε σφηνοειδή γραφή των Χετταιών, αλλά έχουν βρεθεί και κείμενα σε άλλες γλώσσες από διάφορες εθνικές ομάδες.

Οι Χετταιοί είχαν χιλιάδες θεούς καθώς κατακτούσαν ολοένα και περισσότερες εκτάσεις μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, φέρνοντας περισσότερες θρησκείες στην κοινωνία τους.

Οι Χετταιοί είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην καταγραφή ιεροτελεστιών σε ξένες γλώσσες. Δείχνοντας σεβασμό σε άλλες θρησκείες, ήλπιζαν να κερδίσουν σεβασμό κατά τις επεκτάσεις τους. Γιορτάζοντας αυτούς τους θεούς χωρίς να έχουν κάποιο συγκεκριμένο πάνθεο, δείχνει την ύπαρξη μίας κουλτούρας ανοχής. Δανειζόμενοι ιδέες όπως η σφηνοειδής γραφή, οι παραδόσεις και οι θρησκείες ήταν ένας τρόπος επέκτασης της αυτοκρατορίας.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμες φωτογραφίες του άγνωστου κειμένου καθώς οι ειδικοί εργάζονται για να το μεταφράσουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας μαζί με φωτογραφίες θα δημοσιευθούν κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά.