Παρουσιάστηκε Huawei Mate 60 Pro με “κβαντική ασφάλεια“

Νέα εποχή στην ιδιωτικότητα;
15 Νοεμβρίου 2023 10:00
Παρουσιάστηκε Huawei Mate 60 Pro με “κβαντική ασφάλεια“

Η China Telecom, στο πλαίσιο του 2023 Digital Technology Ecology Conference, παρουσίασε μία τροποποιημένη έκδοση του Huawei Mate 60 Pro το οποίο ενσωματώνει κβαντική ασφάλεια.

Αυτό το Mate 60 Pro μπορεί να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα των κλήσεων μέσω VoLTE, των μηνυμάτων, καθώς και τη μεταφορά αρχείων. Χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο Quantum Key Distribution ο οποίος παράγει ένα νέο κλειδί πριν ξεκινήσετε την κλήση σας και αυτό το κλειδί μοιράζεται στον λήπτη, έτσι ώστε το τηλέφωνό του να μπορεί να αποκρυπτογραφήσει την κλήση, το μήνυμα ή τα αρχεία.

Η ασφάλεια προέρχεται από την Quantum SIM κάρτα αλλά και από ένα custom chipset και τον αλγόριθμο. Ο λήπτης πρέπει να διαθέτει παρόμοιο hardware πριν ξεκινήσει η επικοινωνία.

Η China Telecom αποκάλυψε πως διαθέτει ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες στο κβαντικά ασφαλισμένο online chat της. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό και παραμένει άγνωστο ακόμα κατά πόσο υπάρχει κβαντική φυσική πίσω από αυτήν και πόσο αποτελεί κομμάτι του marketing. Δεν υπάρχει αναφορά επίσης αν η συγκεκριμένη έκδοση του Mate 60 Pro με κβαντική ασφάλεια θα διατεθεί στην αγορά.